söndag 19 juli 2020

Sagan om Isfolket 1: Trollbunden

Jag läser om hela Sagan om Isfolket, och den här gången bloggar jag om dem också. Ett kort inlägg om varje bok, och inläggen är fyllda av alla möjliga spoilers och avslöjanden eftersom jag skriver för de som liksom jag själv redan har läst och vill minnas tillbaka (kanske själva bli sugna på att också läsa om).


Det var roligt att läsa första boken igen, eftersom det är så mycket senare i böckerna som refererar tillbaka till händelserna, platserna och personerna här. Och jag hade ett minne av att den här slutade med att Tengel, Silje och deras barn flydde från Isfolkets gömda dal, och tänkte mer och mer mot slutet att "hur ska de hinna med det, då?". Det gör de inte här. Det kommer i nästa bok. Ändå är det förstås mängder som händer i denna första, det nästan trycks in i början och så tar det ett par stapplande kapitel innan Sandemo har hittat flytet och sin ton.

Men vi är alltså först i Trondheim, och det är pesttider, vinter och kallt. Silje, 16 år och ensam i världen, hittar först en liten flicka som sitter vid sin döda mamma, och sedan ett spädbarn som satts ut att dö i skogen. Hon bär med sig bägge på sitt Silje-godhjärtade vis. De är alltså Sol och Dag. Och sedan möter hon "människodjuret" i skogen, som är Tengel, fast det får hon veta mycket senare. Hon och barnen får med hjälp av Tengel husrum och trygghet hos kyrkmålaren Benedikt (och det är här Silje själv målar in Tengel som sexuell demon på kyrkoväggen) en kort tid. Tengel är ännu en ruvande farlighet uppe i skogen, möjligen demon, möjligen upprorsledare, möjligen sexgud. Sen måste Silje och barnen drastiskt fly från Benedikts gård, och de drar tillsammans med Tengel upp till Isfolkets gömda dal uppe i fjällen. Där blir Silje och Tengel kära, gifter sig, och får ett eget barn, Liv, som inte har några isfolksdrag ("förbannelsen", det mörka, farliga, magi, ibland ondska, ibland bara gula ögon och eventuellt stora skulderblad, det är lite olika det där). Silje hinner också avlägga visit hemma hos Tengels äldre och Extremt Ondskefulla släktingar Hanna och Grimar. Bra det, eftersom Hanna (100+ och har inte tvättat sig de senaste 50+ eller så) hjälper till vid Livs förlossning och lyckas rädda mor + barn och dessutom göra en framtidsprognos om att Silje och Tengel är de som kommande tiders Isfolk kommer att härstamma från.

Och ja: tiden är ca 1580-tal.

Titel: Trollbunden
Serie: Sagan om Isfolket #1
Författare: Margit Sandemo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar