fredag 3 juli 2015

Dålig karma

När Kim Lange dör av att få ett brinnande handfat från rymden i huvudet (tja, men varför inte liksom?) så är det ändå inte det värsta som händer henne den dagen. Nä, det är den sjätte värsta saken. Och sedan får vi veta vilka fem saker den dagen som möjligen kan ha varit värre än att hon dog - och samtidigt får vi veta det viktigaste om Kim Lange. Hon är programledare på TV med en egen talk-show, berömd, älskar sitt jobb, har man och en dotter som hon också älskar. Eller i alla fall dottern. Mannen vet hon inte riktigt längre - han tenderar mest att vara tjatig. Hinner de någonsin prata med varandra blir det snabbt gräl av typen "du bryr dig mer om ditt jobb än om oss".

Och så dör hon då. Av att få det där handfatet i huvudet. Och hon ser sitt liv passera revy, ser det där ljuset i slutet av tunneln, dras dit och känner sig tillfreds...men dras tillbaka. Vaknar upp. Och har återfötts till en myra.

En myra med Kim Langes själ i - det vill säga en myra med ett väldigt mänskligt sätt att se på myrornas liv och mödor. Hennes tankar om sina med-myror är rätt obetalbara, och de andra myrornas dialog är rätt obetalbar den också.

Hon stöter på en annan myra som också visar sig vara en återfödd människa: Casanova, död sedan 1798 och med en helt förkastlig moral. Det är därför han gång på gång återföds till myra (han är väl inne på sitt typ etthundranittioandra liv nu eller så) och inte klättrar på reinkarnationsstegen. Det är Casanova som berättar för Kim hur det går till: att man måste samla god karma om man vill återfödas till något högre upp på reinkarnationsstegen. Hur samla god karma som myra?

Jodå - det går. Och nu får Kim med sig Casanova, och de återföds så småningom till marsvin ("wow" tycker Casanova eftersom myrornas sexliv inte var något vidare att jubla över - marsvin har det mycket roligare). Och som andra, "högre" djur - eller lägre när det där goda karmasamlandet inte går så bra. Målet för Kim med allt det här reinkarnerandet är att på något sätt kunna ta sig tillbaka till sin familj och till sin dotter som saknar henne. På vägen får vi till exempel veta att livet som daggmask är rätt okomplicerat utan någon som helst könsdiskriminering, fast det är rätt läskigt att bli ituklippt av en gräsklippare. Vi får också veta att även coloradoskalbaggar kan ha känslor och vilja starta krig minsann. Och att myrdrottningen är en skrämmande självisk typ.

Alltså - det här är ofta helt och totalt knäppt, och många gånger sitter jag och fnissar mig igenom boksidorna. Ta bara när Kim som marsvinsunge springer igenom någon slags labyrint i ett laboratorium för djurförsök - och det är hennes man som är försöksledare (och kan skicka in elstötar i labyrinten). Hon springer och springer och piper med sin marsvinsröst att "hon vill skiljas! Hon vill definitivt skiljas!!" Eller när beagle-Kim med en hunds begränsade hjälpmedel försöker hindra sin man att gifta om sig med Kims f.d. bästis.

Crazy-humor. Och trots att slutet blir nästan lite väl tramsigt trivs jag under läsningen. Men några djupare funderingar över tillvaron är det förstås inte - trots att självaste Buddha har en rätt viktig roll i det hela.

Titel: Dålig karma
Författare: David Safier
Originaltitel: Mieses Karma
Översättning: Ulrika Junker Miranda
Utg år: 2013
Förlag: Bazar förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar