torsdag 7 januari 2016

Dödens bröder

Opus behöver hjälp med att laga skrivmaskinen han har hittat i förrådet (och den han skriver den här boken på), och hans lärare tycker han ska fråga Vaktis. Men Vaktis är inte på sitt rum eller någon annanstans heller. Det hänger en lapp på hans dörr om att han är "frånvarande" och ett telefonnummer att ringa vid nödsituationer. En helt vanlig lapp om något som de flesta inte verkar reagera så där nämnvärt på. ("han är väl sjuk, eller på semester eller nåt" tycker de vuxna) Men Opus känner på sig att det är något skumt med det hela. Att vaktmästaren är kidnappad, kanske?

Och så drar han igång en undersökning tillsammans med Mosse och Elena. Ni vet, undersökning av arten "detektivklubb på mellanstadiet", med högtidliga möten, anteckningar i en skrivbok och Sökandet Efter Ledtrådar. (jag var också med i en sån klubb när jag var i tioårsåldern...) Vaktis bil står kvar på skolgården! Mystiskt! Det ligger högar med reklam och post innanför Vaktis dörr! (när de här hemma hos honom och snokar) Mystiskt! Och de vuxna verkar inte bry sig...??

Det här är faktiskt en fantastiskt rolig och bra bok. Och det bästa av allt är att det FINNS ett mysterium bakom Vaktis försvinnande! Ett rätt oväntat mysterium också...

Jag tycker mycket om att läsa om Opus och Mosse, och smarta Elena, och jobbiga Gänget (som Opus vägrar ge alltför mycket utrymme i boken), morfar med korvkiosken. Och Dödens bröder. Opus är livrädd för Dödens bröder. De står bakom Opus i kassakön i affären och pratar om hur de ville strypa någon som heter Jeppson (som Vaktis heter i efternamn) med taggtråd. De är muskliga, långa typer som nu verkar vara på jakt efter Opus själv. Varför? Ska han också strypas med taggtråd?

Helt förutom en riktigt bra, rolig och spännande berättelse så är boken dessutom full av Johan Unenges perfekta illustrationer.


Titel: Dödens bröder
Författare: Åsa Lind
Illustrationer: Johan Unenge
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år, och absolut som högläsning från ca 7 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar