lördag 9 januari 2016

Sju förtrollade kvällar

Den här slukade jag på några timmar och tyckte väldigt, väldigt mycket om. Nu när jag tänker tillbaka på den (var någon vecka sedan jag läste) så är det ganska mycket det handlar om och borde vara hyfsat spretigt - men det funkade, och när jag läste så kändes allt helt rätt. Det är en magisk realism som är en bra blandning.

Buster ska snart fylla tretton, och när han gör det så kan han få tävlingsboxas. Boxningen är livet för Buster och nog det enda han egentligen bryr sig om. Skolan är jobbig. Inte det sociala, för Buster är utan att han gör något för det klassens kung, den alla vill vara med. Men skolarbetet - hur han än pluggar och försöker så blir det aldrig särskilt bra. Annat var det för hans bror Jack, som var så duktig i skolan att han fick priser för det. Men Jack är död. Han dog i en bilolycka för sex år sen.

Det här är intressant nog, och väl egentligen kärnan i berättelsen. Men så lägger vi till massor av magi, och flera personer som är intressanta, till exempel Flickan-som-läser och vaktmästaren med smutsigt skägg. Vi lägger också till en miljö som fascinerar mig: hur kommer det sig att de delar av staden som verkar ligga mest centralt är övergivna och ödsliga? Med igenbommade affärer och en biograf som är stängd?

Buster får sju biobiljetter av vaktmästaren med smutsigt skägg. Biobiljetter till en biograf som är nedstängd. Han får ta med en vän om han vill.

Och allt det här handlar om vänskap, om sorg, om mobbning, kärlek och meningen med livet. Blandat med magi. Missa inte!

Titel: Sju förtrollade kvällar
Författare: Mårten Sandén
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar