lördag 23 januari 2016

Slightly Sinful

Jomen vi klämmer väl in ännu en Mary Balogh under januari? (blir nog en till om några dagar...) Det här är femte boken i serien om Bedwyn-familjen, och den hänger faktiskt lite mer än vanligt ihop med den föregående boken i serien, den om Morgan.

Det var ju så i den att Morgan befann sig i Bryssel, och det skulle till att bli slaget om Waterloo. Och helt parallellt med Morgans lovestory med earlen av Rosthorn så var det också tragik: Morgans älskade bror Alleyne var med i Bryssel och red i väg på ett diplomatiskt uppdrag, ett brev som skulle lämnas till hertigen av Wellington mitt i det där slaget. Grejen var ju att Alleyne aldrig kom tillbaka och så småningom förmodades död. Det var elände och tårar och en begravning (utan kropp, för den återfanns inte), jämmer och förskräckelse utan ände. Fast den hårdhjärtade läsare som var jag kunde inte riiiktigt uppamma den rätta sorgen och tårarna eftersom jag ju redan hade bok fem i serien nedladdad på min Kindle, bok fem som alltså tydligt och klart enligt alla varudeklarationer var "Alleynes bok". Och därför hade jag listigt nog kommit till slutsatsen att den där Alleyne inte kunde vara helt och hållet död hur mycket de än begrät honom.

Slightly Sinful kastar oss alltså tillbaka in i kanondånet, krutröken, förvirringen och skriken i slaget vid Waterloo. Alleyne blir träffad av en kula, faller av sin häst och slår huvudet i något hårt, förlorar medvetandet och håller på att förblöda. Men när han då ligger där (spritt språngande naken, ska tilläggas, eftersom någon har tagit alla hans kläder och tillhörigheter) så kommer Rachel och hittar honom. Hon upptäcker att han faktiskt ännu är vid liv, ropar på hjälp och lyckas forsla honom från slagfältet och till det hus hon bor i där hon medelst bandage, sval hand mot panna och god vilja lyckas rädda livet på honom.

Klappat och klart? Nej, givetvis inte. I så fall hade den här romanen varit trettio sidor lång eller så. Det hade inte varit så där himla rafflande att läsa. Nejdå, komplikationer måste till. De är:

1. det där huset Rachel tar honom till? Det är en bordell. Och Rachel själv? Hon förnekar inte att hon själv är en av de prostituerade som bor där (och precis så, "förnekar inte", så läge för diverse missförstånd förstås)
2. Rachel och hennes vänner (de prostituerade) har precis blivit svindlade på alla sina besparingar av en viss lömsk mr Crawley som utgett sig för att vara präst, men som stuckit med de senaste årens vinst från bordellverksamheten. De måste jaga efter honom, men för att få pengar att kunna resa för var tanken att gå ut på slagfältet och göra det många andra gjorde: plundra liken på kläder, pengar och värdesaker. Det var det Rachel egentligen skulle göra med Alleyne när hon hittade honom.
3. Alleyne hade väl lätt kunnat hjälpa dem med allt det där - han är ju bror till en hertig och rik som ett troll. Men - när han vaknar ur sin medvetslöshet så har han mer eller mindre total minnesförlust efter det där slaget  mot huvudet. Han vet inte vem han är. Alls. (och aha! därför familjen Bedwyn aldrig fick besked på vart han tagit vägen) Och han hittades ju naken, så har inga pengar eller överhuvudtaget någonting. Plus en skottskada i benet, plus feber och infektion (det var någon fältskär som skar ut den där kulan med troligen mindre än lindrigt rena instrument) och svävande mellan liv och död.

En bra bit in i boken befinner sig hela konkarongen i stället på den engelska landsbygden. Alleyne låtsas vara en sir Jonathan Smith (han vet fortfarande inte vem han själv egentligen är), Rachel låtsas vara hans fru, de fyra f.d. bordellägarna är numera respektabla damer som säger sig vara diverse släktingar och vänner till mrs Jonathan Smith... och allt detta för att kunna få tag på de smycken Rachel väntar på att få ärva av en ogin skrumpen släkting. Låter det icke-romance-mer-skröne-aktigt-inte-alls-Bedwyn-mässigt?? Jo. Är det bra? Ja! Det är faktiskt helt underbart bra! Till och med den hittills bästa i Bedwynserien tror jag!

Nu har jag bara en bok kvar om Bedwyns. Nu äntligen är det dags att få läsa om Wulf själv, hertigen av Bewcastle. Yes!!

Titel: Slightly Sinful
Serie: The Bedwyn Saga #5
Författare: Mary Balogh
Utg år: 2004
Förlag: Dell
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar