torsdag 6 oktober 2016

Bruno 3000 - Tvillingarna

Bruno 3000 fick mig först att tänka på någon slags effektiv dammsugare i en halvtöntig tv-reklam - men Bruno är ingen dammsugare (även om han funderar på att föräldrarna verkligen inte städar så ofta i köket, särskilt inte under kökssoffan). Han är en pojke som är sisådär 8 år gammal, eller 3000 dagar. Och Tvillingarna är första boken om hans liv.

I Brunos liv finns det massor av saker att känna igen sig i för andra åttaåringar. Det är att bygga med lego och spela Minecraft, det är att samla på saker man råkar hitta på gatan, att pilla in glaskulor i dörrlås (varför...??)(för att man KAN!), det är stawass-figurer och att leka hitta Nemo när man är på stranden, det är grupparbeten i skolan och judoträning på kvällen och föräldrar som tjatar om bordsskick. Det är vardagsliv samtidigt som det är en hel del stora saker också: bästa judotränaren Anna som får barn och därför får en vikarie som heter Jörn och inte alls verkar lika bra (och då funderar Bruno på att sluta med judo), och så det jobbiga att Brunos bästa vänner tvillingarna Ture och Tom ska flytta till New York. Och en liten sak som blir stor: det att Brunos hand råkar stjäla en av Tures och Toms legogubbar och ta med sig hem, och hur den där lillstölden växer och blir ett Gigantiskt Problem.

Berättandet sker helt och hållet utifrån Brunos perspektiv och det känns verkligen som att det här skulle en åttaåring kunna ha upplevt och tänkt. Det finns många illustrationer, och berättandet sker ganska ofta i dem med eller utan pratbubblor. Jag tänker att det här lockar många av de mindre barnen som sneglar på Dagbok för alla mina fans-böckerna men som kanske är lite för unga för dem än, eller behöver ha lite lättare text.

Jag gillar Bruno! Jag tycker om hur jag som läsare av alla dessa vardagsögonblick får en fin berättelse om vänskap och åttaåringsliv. Och jag tror absolut att det här kommer att gå hem hos lågstadiebarnen (säkert hos en del äldre också). Högläsning av Bruno är också fint - när du sitter med ett eller två barn bredvid dig (tänker att det kan vara svårt att visa upp illustrationsberättandet inför en större grupp barn).


Titel: Bruno 3000 - Tvillingarna
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Illustrationer: Julia Thorell
Utg år: 2016
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 6-9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar