torsdag 27 oktober 2016

Crooked Kingdom

Spoilervarning - viktiga ting från Six of Crows/Högt spel avslöjas här eftersom det är svårt att skriva om Crooked Kingdom annars. Ska du läsa Högt spel (och ja, det ska du!) så slutar du läsa här, OK?

Jag tyckte så väldigt mycket om Six of Crows att jag direkt köpte fortsättningen Crooked Kingdom för att läsa vidare om Kaz och de andra. Första boken slutade ju dessutom i en elak cliffhanger, så jag kunde ju inte låta dem vara av med Inej alltför länge, eller hur?

Den rike köpmannen Van Eck, uppdragsgivaren från första boken, visar sig alltså vara helt opålitlig, med onda planer och dessutom en av de sämsta papporna i litteraturhistorien. Här kommer nu Kaz och gänget och har lyckats med sitt uppdrag - men han blåser dem på betalningen samt snor med sig Inej och låser in henne som gisslan? Jäkla karl. Klart Inej ska fritas - men hur? Och hur samtidigt ta hämnd på Van Eck, och få alla de där pengarna de faktiskt blev lovade? Och hur samtidigt undvika den här nya faran: människor från landet Shu i öst, som nu fått för sig att de ska fånga in alla grishas och använda dem som försöksdjur i sitt arbete med att framställa mer jurda parem (det där knarket för grishas)? Och samtidigt som det lyckas överlista den där allsmäktigt elake skurkbossen Pekka Rollins, roten till allt ont i Kaz liv?

Alltså, det är inte lätt. Kaz hjärna är fortfarande lika briljant, men det är mycket att ta in i planeringen. Och deras egen grisha Nina kämpar fortfarande mot sitt pardemberoende, Jespers pappa dyker upp och undrar vart alla hans pengar har försvunnit (på spel och dåligt liv och inte alls på studier...), och Wylan tycker inte om att se ut som någon från Shu längre. Det krävs en del planering och smarthet, det gör det. Och det är spännande att läsa om, igen, och så byter vi i den här boken miljö till att vara i Ketterdam och dess kanaler hela boken igenom. Men precis som i första boken är det ändå inte allt detta som gör boken så himla bra. Det är karaktärerna.

Åh, vad jag gillar de sex huvudpersonerna! Det är de och deras utveckling som driver allt framåt, och även i den här växlar berättarperspektiven mellan dem. Nu får även Wylan komma till tals, och vi får veta mycket mer om hans, och Jespers, bakgrunder. (alltså, pappa Van Eck är verkligen inte någon bra pappa)

Det som drar ner den här boken lite är att själva handlingen, sättet de ska hämnas på Van Eck, mycket kretsar kring affärstransaktioner, och det blir lite väl trassligt för mig. För lite pang-pang och för mycket pengar. Men eftersom det ändå är personerna som är det viktiga så gör det inte så mycket. Jag älskar Crooked Kingdom nästan lika mycket som jag älskade Six of Crows. Det sorgliga är att det här bara är en duologi vad jag förstår, så det kommer nu ingen vidare fortsättning om Kaz & Co. Åh, why?

Titel: Crooked Kingdom
Serie: Six of Crows #2
Författare: Leigh Bardugo
Utg år: 2016
Förlag: Henry Holt & Co
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar