onsdag 26 oktober 2016

Vi är en

Grace och Tippi är tvillingar. (och ja, de är döpta efter Hitchcock-skådespelerskorna eftersom deras föräldrar älskar Hitchcocks filmer) Men inte bara det - de är sammanvuxna tvillingar. Från höften och nedåt är de en. De har varsitt hjärta men delar matsmältningssystem, så en av dem kan bokstavligen äta för två ifall den ena saknar aptit.

Fram till nu har de haft privatundervisning hemma, men nu måste de börja på highschool och gå tillsammans med andra ungdomar i en vanlig klass. Familjen har ständigt ont om pengar och det är inget att göra åt saken. Tvillingarna tycker det ska bli både läskigt och spännande att få gå i vanlig skola - och det är bägge när de kommer dit. Visst, alla tittar på dem och frågar dem tusen frågor, men samtidigt får de ett par klasskompisar utsedda som stödjepersoner och de två, Yasmeen och Jon, är verkligen helt toppen. Grace och Tippi känner sig som två individer som har börjat skolan och inte som något freak alla vill titta på.

Vi är en är skriven som prosapoesi, (alldeles precis som Sonya Sones ungdomsböcker, så alla de som älskar dem måste hitta till den här!!) vilket gör det hela snabbläst och lättläst eftersom det inte är så mycket text - men också lämnar mycket till läsaren att förstå själv eftersom det är sparsamt med beskrivningar, miljöer och såna detaljer.

Det är Grace som berättar, så vi får allt ur hennes synvinkel. Sånt som hur Tippi kan vara rätt jobbig på vissa saker, och hur hon själv börjar fundera på det här med killar och om det finns en chans till kärlek för någon som sitter ihop med någon annan.

Jag slukade den här, och älskade att läsa om hur tvillingarna precis som alla tonåringar försöker göra sig fria, fast de har så mycket svårare att göra det än alla andra. Lite mycket blev det när Grace och Tippis familj hade så många problem helt förutom det att tvillingarna inte är som andra. Arbetslöshet, alkoholproblem och ätstörningar... det slår över lite. Men om jag låter bli att hänga upp mig på det är det här en fantastisk bok.


Titel: Vi är en
Författare: Sarah Crossan
Originaltitel: One
Översättning: Lina Erkelius
Utg år: 2016
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar