söndag 7 september 2014

Artemis Fowl - går det att högläsa om honom?

Jodå, det går. Men det är inte särskilt lätt kan jag säga.

Artemis Fowl är ett tolvårigt geni, och huvudperson i en lång rad böcker skrivna av Eoin Colfer. Han ägnar sitt geni och alla sina krafter till att begå brott. I denna första boken, som jag nu under en längre period har högläst för barnen (det kom en sommar och en semester och förändrade kvällsrutiner - läs vända på dygnet - i mellan, OK?) tänker Artemis Fowl sno ett ton guld från vättarna.

Människorna vet inte ens om att vättarna finns på riktigt. De finns i sagor och sägner, som pysslingar, troll, alfer och tomtar. Men inte på riktigt. Men vättarna är själva väldigt säkra på att de finns. De lever i underjorden och är mycket moderna, med en mycket utvecklad teknologi som står skyhögt över människornas.

Nu har Artemis Fowl både lyckats få tag på och översätta ett exemplar av vättarnas viktigaste bok - den där deras historia och alla deras regler och riter står nedskrivna. Med hjälp av den har han gjort upp en Oerhört Listig Plan. Det första steget i Listiga Planen är att kidnappa en vätte.

Holly jobbar i P.Y.S.S, vättepolisens elitförband. Det är hon som blir den kidnappade vätten och låses in på Fowl Manor. Till hennes räddning kommer hela elitpolisen, datorgeniet Foaly (en kentaur), P.Y.S.S-chefen Root (med den oerhört korta stubinen), dvärgen Mulch som är tjuv och många andra.

Det jag gillar allra mest i böckerna om Artemis Fowl är huvudpersonens listighet. Jag älskar när bokkaraktärer gör upp extremt listiga planer och alltid ligger steget före alla andra. Och så gillar jag humorn. Ungefär allt i vättevärlden är finurligt och kul, för att inte tala om all fantastisk teknologi.

Sen kan jag tycka att själva storyn i den här mot slutet blir oerhört trasslig med paradoxer och tidsstopp och mystisk teknologi - fast struntar man i det är det riktigt bra och rolig läsning.

Högläsningen, då? Jo, det är inte lätt att läsa det här högt pga alla främmande ord och mystiska namn på teknologiska underverk som nog ingen visste att de ens kund hittas på. Jag får läsa långsammare än vanligt men snubblar ändå på orden. Men - det går. Och det är kul att läsa Foaly och Roots eviga gnabbande dialoger högt.

Titel: Artemis Fowl
Serie: Artemis Fowl, bok 1
Författare: Eoin Colfer
Översättning: Lisbet Holst
Utg år: 2001
Köp den till exempel här eller här
För vem? från 11 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar