tisdag 16 september 2014

Svensk synd

Ett par timmar. Så lång tid tog jag på mig för att läsa ut Svensk synd av Martin Jern. Jag gillade! Men framför allt var den så lättläst och spännande att jag inte kunde sluta (och det var lördag kväll utan något jobb eller annat sånt där som är störigt avbrytande).

Otto och hans mamma har de senaste åren flyttat runt till olika platser i Sverige. De är nämligen på flykt undan Ottos pappa som kort sagt är av den misshandlande typen. Aldrig kan de stanna längre än kanske några månader på något ställe - det är alltid något som avslöjar dem för pappan. Något på facebook, olika register, felsägningar... pappan dyker upp och Otto och mamma flyr. Nu är de på väg från Norrköping där de bodde senast, och stannar av en händelse för natten i den lilla orten Ryda som ligger ungefär mitt ute i ingenstans.

De blir kvar i Ryda. Ottos mamma blir vän med kvinnan som har motellet de övernattat på, och tycker att de lika gärna kan stanna här som någon annanstans. Ryda är så litet att det inte ens går att googla upp det - alltså kan de känna sig ganska säkra ett tag från förföljande misshandels-pappan?

Men Ryda...vilket ställe! Här är nästan alla människor med i någon slags religiös sekt som styr allt i samhället. Skolan, polisen och de som bestämmer - alla är med i "Evigheten". Det går inte att bara strunta i den där sekten och försöka leva ett vanligt liv i Ryda, inte. Nej, då blir man hotad, utskälld, mobbad, utfrusen... Ta bara när Otto precis har kommit till skolan och kvinnan på rektorsexpeditionen ber en annan elev som sitter där att visa Otto runt lite på skolan. Nej, det vill hon absolut inte göra, svara hon, för Otto "lever i synd". En elev! Och när kvinnan på expeditionen får höra detta blir hon helt bekymrad. Men, va? Inte med i "Evigheten"? För att inte tala om när Otto får komma och prata med skolans kurator, främst eftersom hans största problem är just det att han inte är medlem i den där sekten. (scenen hos skolans kurator är helt galen...)

Hela Ryda är befolkat av de mest mystiska människor. Någon som har en haschplantage i skogen, några andra som bor på den extremt ödsliga campingen, polisen Frank (alltså...han är helt otrolig), bröderna Kenny och Klon. Ingen som kör bil verkar vare sig ha körkort eller bry sig det minsta om trafikregler överhuvudtaget. Och så det här: bara det senaste året är det nio personer som tagit livet av sig genom att ställa sig framför tåget. Det vet Conny, en av dem som bor på campingen, eftersom han är den som tar upp resterna efter dem.

Det är något läskigt över allt i Ryda, något svart och hotande - men samtidigt så mycket skola, lärare och det här med att vara fjortonårig kille. Och som om inte Rydas läskighet och konstigheter och fjortonårslivet räckte så finns hela tiden hotet om att pappan ska upptäcka dem hängande. Det är bladvänderi.

Jag har inte läst något av Martin Jern tidigare, men vill nu gärna läsa både Affektion och Så värt. Även om de vad jag förstår inte alls har samma thrillerkaraktär som den här så tycker jag oerhört mycket om Jerns språk. Det känns spänstigt och äkta. Dock ligger det en fara i det där - han har så på pricken fångat tonåringarnas språk och uttryck (och dessutom fått med många högaktuella tidsmarkörer som t ex de böcker tonåringarna läser precis just nu) att jag funderar över hur den här boken är att läsa om 3-4 år? Kanske den blir så väldigt nutida att den får ett alltför kort bäst-före-datum?

Titel: Svensk synd
Författare: Martin Jern
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här


2 kommentarer:

  1. Vad kul att läsa så positivt om den! Hittade den nyligen på second hand och köpte med den hem :)

    SvaraRadera