torsdag 11 september 2014

Tre nya mittemellanböcker

Ständigt, ständigt är jag på jakt efter nya och bra mittemellanböcker - de där böckerna som det behövs så många av för att sätta i händerna på barnen som vill ha lite svårare läsning än börja läsa-böckerna men ännu inte mäktar med vanliga kapitelböcker. Och här sitter jag nu lyckligt vid skrivbordet på jobbet och läser igenom tre stycken alldeles utmärkta och nyutkomna sådana. Bra!!

Annalena Hedman har skrivit en bok till om granaporna. Dem gillar jag mycket. För dem som ännu inte känner till vad granapor är för slags filurer (och alltså inte har läst den förträffliga boken Granaporna ännu) så kan jag berätta att de är ungefär två decimeter höga, gillar att äta små runda salta saker och att de helt tappar minnet när de blir skrämda. Då glömmer de till och med att de själva är granapor, och tror att de är människor.

I denna nya Granapor gillar magi, förresten så ska Trollet, Dennis och Dennis mamma på picknick nere vid älvstranden. Granaporna förklarar att det där med matsäck och speciellt oliver (små runda salta saker...) verkar trevligt och att de vill följa med på den där picknicken. Det får de. De håller sig långt borta från vattnet, för de tycker inte om att bada. (Mamma frågar dem om de kan simma, varpå de förnärmat svarar att det är klart att de kan! "Självklart kan vi simma - bara inte i vatten.") Men hur de än aktar sig för det kalla älvvattnet så blir det ändå så att en av dem snart sitter i en sko som flutit iväg ut på älven. Stor dramatik! Men som tur är så finns det magi - det där som granaporna får konstatera att de ju "förresten gillar".

Ingrid Olsson skriver vardagsdramatik med stor igenkänning för alla barn som har ett syskon. Monstersystern är Noras lillasyster Agnes. Åh, hon är så jobbig! Hon väsnas och är i vägen, och låter aldrig Nora vara ifred. Alla bara tycker att hon är så gullig medan Nora mest tycker att det är ett monster hon har till syster. Inte ens när Noras bästa kompis Ina kommer hem till dem så får de vara ifred. Nähädå, Agnes trycker sig in i Noras rum och ska vara med. Och mamma bara låter henne! Hon vill att Agnes ska få vara med Nora och Ina "bara en liten stund" medan hon själv springer till affären för ett snabbt ärende. Pest och pina! Inte konstigt då att Nora och Ina bestämmer sig för att leka kurragömma med Agnes. Kurragömma av typen Agnes får blunda och räkna medan Nora och Ina tar på sig skorna och smyger ut ur lägenheten för att få vara ifred. Tänk vad mycket som skulle kunna hända en liten syster som lämnas ensam i en lägenhet!

Den tredje boken gillar jag nog mest, tror jag. Det är en bli-på-bra-humör-bok. I Herr Fågelbo i huset bredvid av Julia Donaldson ska två barn och deras föräldrar flytta, eftersom mormor nu ska bo ihop med dem (hon börjar bli alltför förvirrad, tydligen) och de behöver ett större hus. Det tar ett tag att hitta rätt hus, men så rätt vad det är hittar de Djungelhuset. Barnen älskar det: den vildvuxna trädgården full med fjärilar, portklappen i form av ett lejonhuvud, tapeterna med apor på, de mörka och spännande rummen där det finns spindelnät och en gigantisk spindel. Tråkigt nog vill inte föräldrarna köpa Djungelhuset - däremot köper de huset som ligger precis bredvid. Det tråkiga, praktiska och ljusa huset med den förnuftiga trädgården.

Djungelhuset förblir osålt, och barnen börjar snart leka i dess trädgård. De hittar också en gammal nyckel på marken som kan öppna Djungelhusets ytterdörr så de tar liksom över det som sin alldeles egna gigantiska lekstuga. Det går fint - ända tills mäklaren kommer med en ny spekulant på huset och barnen blir upptäckta och utslängda. Spekulanten köper huset, och det är han som är den mystiske Herr Fågelbo.Titel: Granapor gillar magi, förresten
Författare: Annalena Hedman
Illustrationer: Emma Göthner
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här


Titel: Monstersystern
Författare: Ingrid Olsson
Illustrationer: Johanna Kristiansson
Utg år: 2014
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här


Titel: Herr Fågelbo i huset bredvid
Författare: Julia Donaldson
Illustrationer: Hannah Shaw
Originaltitel: Mr Birdsnest and the House Next Door
Översättning: Sofia Lindelööf
Utg år: 2014
Förlag: Berghs
Köp den till exempel här eller här

2 kommentarer:

  1. Tack för tipsen! Mittemellanböcker behöver man verkligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör man!? Och de som redan finns har man pratat om så många gånger att de känns totalt uttjatade.

      Radera