tisdag 23 september 2014

Passa!

En ny fotbollsbok! För mellanåldern, alltså 9-12! Vad bra, det behövs alltid fler lättlästa böcker om fotboll. Och Thomas Halling är duktig på att skriva lättläst utan att det för den skull blir alltför förenklat och platt. Det är en svår konst, det där, och jag blir så glad för att det finns författare som lyckas. Deras böcker brukar vara säkra kort att sätta i händerna på de flesta eleverna på skolan. Även om den här kanske är tänkt till mellanstadiebarn så tänker jag nog att yngre barn säkert kommer att klara av, och vilja, läsa den. Fotboll lockar!

Och detta är just den sortens fotbollsskildringar som de flesta kan känna igen sig i. Det handlar allra mest om fotbollsmatcherna på rasterna i skolan. Rivaliteten när en klass ska möta en annan. Det här när fotbollsspelarna dag efter dag kommer indroppande lite försent till nästa lektion, törstiga och svettiga, får den vanliga tillsägelsen av läraren att skärpa sig men ändå nästa dag blir sena igen eftersom ju fotbollen faktiskt är viktigast, va?

Huvudpersonen Wille är faktiskt inte intresserad av fotboll. Han är dålig på att spela, missar bollen, skjuter dåligt och skulle helst vilja göra något annat på rasterna. Men han behövs i laget, och brukar ställa upp ändå fast han inte vill. Matte är hans grej, egentligen. Och schack.

Jag gillar den här. Fast jag stör mig oerhört mycket på den där dammige idrottsläraren - vilken sten har han bott under de senaste 40-50-åren? Killar och tjejer ska inte blandas i skolans idrottsturnering - killarna ska spela fotboll och tjejerna basket, för så har det alltid varit. Suuuuuck. Tur att barnen är smartare än honom.

Passa! är första boken av tre om Wille och hans kompisar, står det på bokens baksida. Bra, bra, tycker jag!

Titel: Passa!
Serie: Wille och hans kompisar
Författare: Thomas Halling
Illustrationer: Jonas Kärn
Utg år: 2014
Förlag: Alfabeta
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar