söndag 21 september 2014

Four - för fansen

Four är fyra noveller från Divergent-världen, berättade ur Tobias Eatons (Four, alltså, killen som bara har fyra fasor i skräcklandskapet) synvinkel. Detta är förstås mumma för alla Divergentfans - jag testade själv mottagligheten på min dotter som definitivt är i den här bokens målgrupp. Jag stack in boken i hennes lair (tonåring-stängd-dörr-knacka-först), möttes av ett pip, stängde dörren. Två timmar senare stacks boken ut genom dörren igen, av ett saligt leende ansikte. Färdigläst. Precis vad hon ville ha. (och jodå, hon är dessutom en av de där som timme efter timme sitter och läser Divergent-fan-fiction, så det här var rena julafton)

Klart det går hem hos de redan frälsta. Men vad tyckte jag, då? (jag som var lite less på Tris och Four redan efter Insurgent och inte vet om jag orkar läsa Allegiant) Alltså, visst, det var rätt underhållande att läsa Fours/Tobias syn på saker och ting - men helt ärligt: detta hade jag redan läst förut, när jag läste Divergent. Det var ingenting som var nytt. Det var samma personer, och jag visste redan vilka som var, eller skulle bli, De Elaka och Onda. Jag visste redan att Four/Tobias var en divergent även om han själv inte visste vad det var. Jag visste hur väl han skulle lyckas med sin initiering, vilka kompisar/fiender han skulle få och att han skulle bli kär i Tris (som dyker upp i fjärde novellen). Det blev liksom bara samma sak, en gång till, fast med en annan kameravinkel.

Det är lite som att läsa fan-fiction, faktiskt. Fast skriven av författaren själv.

Titel: Four - En Divergent-samling
Författare: Veronica Roth
Originaltitel: Four - A Divergent Story Collection
Utg år: 2014
Förlag: Modernista
Köp den till exempel här eller här

9 kommentarer:

 1. Jag kan inte annat än att helt och hållet hålla med. Men för Divergent-fansen så är Four-boken oumbärlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kommer att älskas och kramas och läsas och läsas...!

   Radera
 2. Jag älskade Divergent men precis som du tappade jag suget nånstans i Insurgent. Har även läst Allegiant och ska inte spoila den, men kan ju säga att jag lika gärna kunnat vara utan den. På storytel finns två noveller om Tobias och jag blev lite förvånad när det visade sig vara två som redan finns i Four. Lite surt om man inte vet det och går på niten att köpa rubbet, fult tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag lyssnar mycket på Storytel, men är också lite sur på att de ibland inte skriver vad det är man köper/laddar ner. De där två novellerna skulle jag också ha blivit sur över att ha laddat hem och sedan upptäcka att de fanns på boken jag redan hade. Och jag har en gång lagt en "nedladdningskredit" på att få hem en bok som var i avkortad/förenklad version. Då var jag irriterad.
   Numera har jag återigen gått över till att ha unlimited abonnemang och då gör det inte så mycket om man gör felköp. Men om man fortfarande har det där med att köpa en bok per månad så är det inte bra.

   Radera
 3. Jag har nyss fått hem både Four och Allegiant. Skall läsa dem så fort jag läst färdigt Insugent. Hade sett att det fanns två noveller som heter Falangbytaren och Bekännelser. Ser att Falangbytaren finns med i boken Four. Men finns Bekännelser bara att få tag i som e-bok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så tror jag att det är. Den är i alla fall inte med i Four, och verkar bara finnas som e-bok på AdLibris, t ex. Konstigt att den inte är med i Four, egentligen? Borde ju höra dit.

   Radera
  2. Ja visst är det konstigt. Visst borde den höra dit. Man kanske kan kolla med förlaget.

   Radera
 4. Kan hålla med om att den är lite som fanfiction men som någon som gillade böckerna så var det härligt att få dyka tillbaka ned i den världen en liten stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog alldeles så den är tänkt att läsas :)

   Radera