måndag 17 november 2014

Demondeckarna: Skuggor över Svavelköping

Miriam, Dante och Elton bedriver Svavelköpings Byrå för Underliga Undersökningar - men drunknar inte i jobb direkt. Svavelköping har bara drygt sextusen invånare, och de flesta fallen (eller...alla) byrån får tenderar att ha naturliga och tråkiga förklaringar. Särskilt Dante älskar allt övernaturligt och är mer eller mindre specialist på utrotning av spöken, vampyrer och varulvar - men han får ju aldrig användning för sina kunskaper!

Det blir ändring på det där. Barnens klassföreståndare fröken Abrahamsson blir sjuk (eller nåt...) och ersätts av en vikarie: magister Sephirot. Och det räcker ju med en enda snabb blick på bokens omslag för att förstå att det här är inte någon riktigt bra vikarie. Ond till och med. Mycket ond...?

Oh ja! Han är så ond och elak så jag blir helt fnissig av att läsa. Hans mål verkar vara att få skolbarnen att gråta (så att han kan torka deras tårar med en särskild, svart näsduk...hmmm), och han gör det genom att införa helt nya ämnen och läsböcker: Världshistoriens statistik - årtal, namn, siffror och diagram (perfekt om man vill veta exempelvis hur många lastbilar det fanns i Uzbekistan 1992), läxor som Moldaviens jordbrukshistoria och annan viktig traktorstatistik och Spårvagnar och rälsbussar i Sovjetunionen och Östtyskland 1951-1978. Jag bara dör lite när jag läser om magister Sephirots lektioner, och tänker att författaren haft väldigt roligt när han skrev det här.

Nåväl. Magister Sephirot har en ond plan, förstås. Och Miriam, Dante och Elton upptäcker den (med lite benägen hjälp av Baffe, en oväntad medhjälpare). Deras byrå byter raskt namn till Demondeckarna och kommer hädanefter ha fall som inte alls har någon naturlig förklaring.

Jag gillar den här boken! Den är rolig, oväntad och spännande. Hoppas verkligen det snart kommer fler böcker om Demondeckarna!

Titel: Skuggor över Svavelköping
Serie: Demondeckarna 1
Författare: Johan Sjöberg
Illustrationer: Johan Egerkrans
Utg år: 2014
Förlag: B. Wahlströms
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer:

  1. Låter kul! Det går inte över huvudet på målgruppen och är bara kul för den vuxne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen innebörden av de där skolämnena - men barnen uppfattar nog deras omöjlighet och tråkighet åtminstone. Och humorn i allt det andra är definitivt barnens humor mer än de vuxnas (splatterskoj och knas).

      Radera