torsdag 6 november 2014

Lord John and the Custom of the Army

Detta är en längre novell slash kortare roman (det Diana Gabaldon kallar för "novella") om min käre Lord John. Här får vi läsa om när han går på något fullständigt vansinnigt som tydligen var en innegrej i Londons societetskretsar på mitten av 1700-talet: ett "elektriskt ål-party". Jamen hallå!?

1. Elektrisk ål förvaras i öppet akvarium.
2. Partyts hugade deltagare ställer upp sig i en lång kö. Alla håller varandra i händerna eller har på något annat sätt kroppskontakt.
3. Förste man i kön greppar tag om den elektriska ålen i vattnet...
4. ...och får givetvis en gigantisk elchock sänd genom kroppen, som sedan
5. fortplantar sig till resten av människorna i kön.

Fullständigt galet. Folk svimmar till höger och vänster, och när de hämtat sig efteråt (alla hämtar sig inte) diskuteras ivrigt hur det kändes.

I alla fall leder det där elektriska ål-partyt till att Lord John måste åka till Canada ett tag (han blir helt dizzy efter elchocken, och blir indragen i en duell med mera). Väl i Canada får han vara med om slaget om Quebec och lite annat smått och gott.

Jag gillar.

En sak jag älskar med Lord John-böckerna, som jag inte skrivit om än: dialogerna. Det är ju så att Lord John är brittisk överklass ända in i ryggmärgen, och det märks när han talar. Alla dessa indeed, excellent eller I daresay... som är hans lakoniska svar på de mest hårresande fakta eller händelser. Ta till exempel i den här novellan, när hans tjänare (alltså hans valet, dvs påklädare, springschas, alltiallo och ständig följeslagare) Tom Byrd kommer rusande med andan i halsen och meddelar att Lord Johns tält brinner och att alla hans ägodelar troligen är förstörda, och att hela lägret kryllar av anfallande indianer (detta är i Canada) och att allting är en fullständig katastrof? Då höjer Lord John lätt på ögonbrynen och svarar kort just "I daresay".

Titel: The Custom of the Army
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: Urspr publ i Warriors (ed Martin & Dazois) 2010, den här versionen som stand-alone-e-book utg 2012
Köp den till exempel här eller här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar