söndag 2 november 2014

Lord John and the Hand of Devils

Jag fortsätter min maratonläsning om Lord Johns liv och leverne, han som började som en biroll i Voyager, tredje boken i Outlander-serien. Men just nu känns han viktigare och intressantare för mig än Jamie och Claire - jag är mycket förtjust i hans 1700-talsliv och i honom själv. Mycket humor, mycket rättskänsla och bara så ända in i ryggmärgen brittisk.

Ska man läsa allt som Diana Gabaldon har skrivit om Lord John i kronologisk ordning (alltså i kronologisk ordning för honom själv, inte utgivningsordning) så blir det en del hoppande mellan böcker. Först behöver man alltså ha läst Voyager för att fatta vem Lord John är, och att han är kär i Jamie (men att kärleken är brutalt icke besvarad). Sedan kommer den ganska korta novellen Lord John and the Hellfire Club som finns först i den här boken jag nu skriver om: Lord John and the Hand of Devils.

I Lord John and the Hellfire Club är Lord John ganska nyligen åter i London efter att ha varit kommendant på Ardsmuirfängelset i Skottland (där Jamie satt fängslad). I London blir Lord John indragen i ett mord som får sin upplösning på ett slott där den mystiska Hellfire Club har sina ljusskygga sammankomster.

Därefter får man hoppa till en hel bok: Lord John and the Private Matter, som Diana Gabaldon själv kallar för en "novella". Nu börjar Lord John växa till sig som intressant karaktär, men framförallt börjar jag inse det roliga att läsa om honom och miljöerna han rör sig i.

Efter det kommer ännu en "novella", fast inte fullt lika lång. Det är Lord John and the Succubus, andra novellen i Lord John and the Hand of Devils, och den svagaste novellen om Lord John. Han är i Tyskland och krigar med sitt regemente, och blir indragen i någon spionhistoria där folks vidskeplighet utnyttjas och myter om både spöken, häxor och demoner utnyttjas i krigssyfte. Blir alldeles för mycket Lord-John-frågar-ut-diverse-misstänkta-människor-och-kommer-på-sanningen och för lite miljö och Lord John himself.

Sedan lämnar man återigen ...Hand of Devils och får ta sig an ännu en hel bok (eller, ja, "novella"): Lord John and the Brotherhood of the Blade. Som jag tyckte mycket om - nu återigen i London-miljö och nu börjar herr Lord John själv bli en mycket intressant karaktär, minsann.

I slutet av Brotherhood... är Lord John svårt skadad, och novellen som kommer därefter (sista halvan på Lord John and the Hand of Devils, kunde lika gärna fått bli en egen hel bok...) följer direkt på händelserna därifrån: Lord John and the Haunted Soldier. Nu handlar det om följderna av det slag där Lord John nästan dog i Brotherhood, om korruption inom armén och om efterlevande personer till de som dog i det där slaget. Några spöken skymtas, men inget särskilt övernaturligt trots titeln.

Lord John and the Hand of Devils är alltså tre noveller i en bok - men dessa noveller bör helst läsas på det här sättet jag har gjort: tillsammans med böckerna om Lord John så att man får läsa om hans liv i kronologisk ordning.

Framför mig har jag en novell: Lord John and the Custom of the Army, en hel bok ("novella"...): The Scottish Prisoner (och den handlar förstås mycket om Jamie), och så till sist Lord John and the Plague of Zombies, där Lord John har blivit guvernör på Jamaica och vi alltså är ikapp händelserna i Voyager.

I'll be back.

Titel: Lord John and the Hand of Devils
Författare: Diana Gabaldon
Utg år: 2007
Förlag: Delacorte Press
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar