fredag 21 november 2014

Ruin and Rising - the upplösning of the Grisha

Ettan tyckte jag mycket om, tvåan inte alls lika mycket. Eftersom tredje och sista boken i trilogin The Grisha var skriven och fanns att köpa och jag var tvungen att veta hur det gick och hade allt som hänt väldigt aktuellt i huvudet så var det ju bara att ladda hem den till Kindlen.

Och Ruin and Rising - hur var nu den?

Jodå. Helt OK som avslutande bok. Jag studsar inte runt här hemma av lycka för att allt blev så himlans bra men det var väl ett slut som funkade.

Det som störde mig så väldigt mycket i bok två, kärleksältandet (vi håller oss inte ens till triangel här, utan till fyrkant. Tjejen håller på och velar mellan tre killar. Tre! Jamen suck och stön och ååååå....) och det helsega och helt meningslösa Planerandet Av Räddandet Av Världen - det är fortfarande kvar i den här boken. Som väl är får det inte längre lika mycket tid, för tempot är ganska högt nu. Det överraskas, anfalls ur bakhåll, förråds och ändras planer. Högre tempo blir det också eftersom vi nu slipper de evighetslånga resorna till häst och fots över kontinenten - nu flygs det!

Nytillkommen störa-sig-på-sak är den där jämrans eldfågeln. Eländiga pippi - hur jobbigt är inte jagandet efter den som har hållit på ända sedan början på bok två. Eldfågeln hade gärna fått utgå helt och hållet om jag hade fått bestämma (fast...då hade handlingen liksom blivit lite tamare mot slutet, så kan jag väl säga).

Nytillkommen sak jag tycker om att läsa som saknats förut: framväxande vänskap hos en grupp människor som inte tyckt om varandra särskilt mycket förut, men nu måste jobba och resa och vara hjältemodiga tillsammans. Riktigt fint att läsa om. Och med mycket rolig och dräpande dialog inom gruppen.

Sammantaget: läsvärd fantasytrilogi där första boken är bäst, andra boken transportsträcka och tredje boken har ett OK avslut på det hela. (skulle väl kunna sägas om en hel del andra trilogier också, eller hur?)

Titel: Ruin and Rising
Serie: The Grisha, bok 3
Författare: Leigh Bardugo
Utg år: 2014
Förlag: Orion Publishing Group
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar