torsdag 11 juni 2015

Den gränslöse

Sjätte boken om Carl Mörck, och klart jag ville läsa den. Fast egentligen inte just nu, märkte jag. Det var oäkte maken som hade lånat den, och så ville jag passa på att läsa den innan vi lämnade tillbaka den till biblioteket där kön på andra låntagare som väntar på den är låååång. Oj, så många som gillar avdelning Q, och oj så många som längtat efter Den gränslöse tydligen.

Men jag fick alltså kämpa mig igenom den. Var inte alls upplagd för polisarbete och detta eviga prata med den och sen prata med den som avslöjar namnen på några till som det måste pratas med, kontrollera tidpunkter, bilmodeller, klassfoton, adresslistor, prata med ännu fler människor som säger saker som gör att man behöver prata med de första människorna igen... nej, jag var verkligen inte upplagd för sådan läsning. Ändå läste jag klart boken - var tvungen att veta hur det gick förstås. Och så gillar jag Carl, Assad och Rose så väldigt mycket.

Nå. Vad handlade den om, då? Temat var new age och alternativa religioner, och jestanes vad många sådana det verkar finnas. En grupp soldyrkare med en karismatisk ledare stod i centrum men här fanns förstås allt ifrån auraläsare till numerologer till asatroende till färgkristallterapi (hette något annat som jag har glömt men gick ut på att hela själen med hjälp av färgat vatten i olika flaskor om jag förstod det  hela rätt)(och ja, OArYA jag vet att du bara skriver om ungdomsböcker men här finns det mycket att jubla över för dig och dina inre indianer).

Carl & Co beger sig till Bornholm för att börja rota i ett tjugo år gammalt fall. Till synes en smitningsolycka, men en bornholmsk ordningspolis var fullständigt övertygad om att det rörde sig om mord, och har lagt i princip hela sitt liv på detta fall i alla dessa tjugo år (och avrundar det hela med att skjuta sig i huvudet på sin egen pensionsavtackning - det är därför Carl, Assad och Rose kommer till Bornholm). Miljöerna är Bornholm, Köpenhamn förstås men också Kalmar och Öland vilket är kul eftersom det är trakterna jag växte upp i. Dock hängde jag på andra ställen än på soldyrkande centrum på helgerna.

Men hur många mystiska religionsutövningar och själsupplyftande metoder jag fick än läsa om så lyfte aldrig den här boken för mig. Kanske just för att jag inte var på deckarhumör. Men det blev aldrig särskilt spännande. Fast jag tänker ändå läsa mer om avdelning Q när kommer fler böcker i serien (det ska tydligen bli tio stycken). Inte minst för att få reda på mer om Assad. Och Rose också, faktiskt. Vad är det hon har i bagaget??

Titel: Den gränslöse
Serie: Avdelning Q #6
Författare: Jussi Adler-Olsen
Originaltitel: Den grænseløse
Översättning: Leif Jacobsen
Utg år: 2015
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Köp den till exempel här eller här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar