tisdag 30 juni 2015

Jagad (Spirit Animals 2)

I andra boken i serien Spirit Animals där de sju böckerna skrivs av sju olika författare togs stafettpinnen över av Maggie Stiefvater. Jag var inte imponerad av första boken i serien (av Brandon Mull), men gav den en chans till eftersom jag gillar det Stiefvater annars skriver.

Och visst - det har blivit bättre. Stiefvaters språk och humor lyfter det här ett antal nivåer. I Jagad vaknar faktiskt de fyra huvudpersonerna Conor, Abeke, Meilin och Rollan till liv. De kämpar med relationerna till sina andedjur och till varandra, gnabbas och förtvivlar och ibland skrattar jag högt åt dialogerna.

Ändå håller det inte. Det är storyn som saknas. Fortfarande ska det bärande i det hela vara de här andedjuren, och hur de utvalda barnen ska lära sig arbeta ihop med dem och dessutom med varandra. Men eftersom alltings slutmål är så diffust (hinna före dem på "andra sidan" som nog är onda...? Hinna före med vad? Planlöst ihopsamlande av talismaner? Till vad?) faller boken isär till att bestå av en rad olika episoder. Varje episod är hyfsat underhållande att läsa om, och som sagt börjar jag gilla karaktärerna (andedjuren gör inte mycket väsen av sig - hade varit mycket roligare om de kunde kommunicera på något sätt mer än bara komma med menande fnysningar eller skrin). Men det känns aldrig särskilt spännande.

Jag tänker att det är nog svårt att skriva en bra och tät story med driv när sju författare ska skriva varsin bok på det här sättet. Kanske är det så här det måste bli? I vilket fall som helst låter jag resten av böckerna i serien vara nu.

Titel: Jagad
Serie: Spirit Animals #2
Författare: Maggie Stiefvater
Originaltitel: Hunted
Översättning: Jan Risheden
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar