onsdag 17 april 2013

Bästa klubben: Tufft spel + Bortdribblad

Tufft spel (Bästa klubben) av Magnus Ljunggren
Bortdribblad (Bästa klubben) av Magnus Ljunggren

Magnus Ljunggren har skrivit lättlästa böcker om fotboll, och det är jag väldigt glad för! Hur många gånger har jag inte stått med barn i biblioteket som frågat efter lättlästa fotbollsböcker, men som redan har läst alla böckerna om Kasper och så de andra fåtalet böcker som finns som är tillräckligt lätta för dem? Vi bor i en fotbollsby mer eller mindre, och här är det fotboll som gäller. På längden och tvären, dagen och natten, skolan och fritiden. Ibland känns det som att jag är den enda på skolan som inte är intresserad av fotboll. Men det är ju en parentes - langa fram böcker om fotboll kan jag i alla fall. Och nu kan jag alltså presentera två böcker som snyggt slinker in i svårighetsgraden mellan exempelvis Kasper-böckerna och Ludde-serien. Hoppas det kommer fler om "Bästa klubben", för jag gillar dem.

Det handlar om fotboll, och om barnen som spelar fotboll. "Bästa klubben" (ibland heter den ABK, jag blir lite förvirrad av det) har ett pojklag och ett flicklag, och man får läsa om olika spelare. I Tufft spel handlar det allra mest om duktiga spelaren Tina, i Bortdribblad om både Samir och Yalam. Och när det handlar om just fotbollsspelandet (träning och matcher återges) så kryllar det förstås av fotbollstermer som jag inte begriper ett jota av ("väggpass" till exempel? vadå vägg??). Men det är ju jag det. Barnen begriper säkert.

Mats Vänehem har illustrerat och det är stora, svartvita och tydliga illustrationer som passar bra till texten. Särskilt gillar jag när han ritar de vuxna som är med, då tar han ut svängarna lite mer - barnen tenderar att se rätt lika ut i ansiktena tycker jag. Och så blir jag helt fnissig när jag ser på Tina i Tufft spel - hon ser nämligen ut som Alfred Neumann från tidningen M.A.D (som säkert inte finns längre...), eller ja, Alfred Neumann med en skurmopp på huvudet...

I Tufft spel ska pojklaget spela match, men saknar spelare så tränaren ringer till Tina och frågar om hon kan ställa upp. Hon bara jublar, för hon älskar allt vad fotboll heter och skulle väl kunna spela fotboll dygnet runt alla veckans dagar om hon bara fick. Klart hon kommer! Och hon är duktig, hon mer eller mindre leker fram bollen till mål. Fast det står en pappa i publiken, en pappa till en av killarna i motståndarlaget (Leo, och hör nu: mot slutet av boken får man veta hans fullständiga namn som är Leopold Blom! Sånt älskar jag...). Och den här pappan är en sån där riktig vrål-förälder som både skriker på Leo att han ska spela bättre och också på killarna och Tina i ABKs lag att de är kassa och spelar oschysst. Han är också den ende av alla som har problem med att Tina som enda tjej får spela med killarna och anser att hon som en "liten flicka" bara har "tur" när det går bra för henne. Till sist delar domaren ut ett gult kort. Till pappan...

I Bortdribblad måste Samir och Yalam åka buss hem från en bortamatch eftersom ingen av föräldrarna kan hämta dem. De ska nog klara det, tror de, och får som belöning 20 kronor var att köpa godis för. Sen är det liksom kört, för hela dagen går de bara och fantiserar om vad de ska köpa för slags godis för de där tjugo kronorna (och ja, läsaren får också veta och åtminstone jag blir ohyggligt godissugen. Speciellt på dumlekolor.) Till och med när de ska spela match tänker de bara på godis och spelar därför urusel fotboll. Dagen toppas förstås med att de går på fel buss och hamnar i helt fel ände av stan.

För vem? 8 - 12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar