söndag 14 april 2013

Elsa 12 och han som heter Eddie/Eddie 12 och hon som heter Elsa

Elsa 12 och han som heter Eddie/Eddie 12 och hon som heter Elsa av Thomas Halling

Jag gillar den här bokidén: det är två berättelser som löper parallellt. De börjar i varsin ända på boken, och har varsitt omslag. Från ena hållet läser man Elsa 12 och han som heter Eddie och slutar i mitten, och så vänder man på boken och läser från andra hållet Eddie 12 och hon som heter Elsa. Man läser dem i vilken ordning som helst. De skildrar samma tidsperiod, och slutar exakt samma klockslag (eller, ja, med två minuters mellanrum). Eddie och Elsa träffas egentligen inte mer än ett par gånger under berättelsens gång, men deras liv påverkar varandra, och jag tycker väldigt mycket om att läsa två personers perspektiv på det som händer.

Det är också mycket lättläst fast det är en Hcg bok (9-12 år ungefär). Det finns ett fåtal författare som kan skriva lättläst utan att det blir för avskalat och tråkigt. Mårten Melin är en, och Thomas Halling är definitivt också en sådan författare.
(Faktiskt har han för några år sedan gjort en bilderbok som funkar som den här Eddie/Elsa-boken. Den heter Vilken tur/Vilken otur och kan också läsas från båda hållen. Kul att han tog upp idén igen till en kapitelbok!)

Jag började med Elsas berättelse. Hennes föräldrar är skilda, och nu har hon och mamma flyttat fyrtio mil till en större stad (jag är lite oklar över varför men tror mamman fått ett nytt jobb). Elsa saknar sina kompisar och sitt gamla hem och tycker inte om att hon nu bara får träffa pappa varannan helg. Och till råga på allt blir hon rånad första gången hon går ut på upptäcktsfärd i sin nya stad. Ett killgäng tar hennes nya mobiltelefon. Skitstad! Inte går det bra när hon kommer till den nya skolan heller - hon får snabbt veta att kläderna hon har på sig är helt fel, och att hon själv också är fel på alla sätt och vis.

Eddie är en av dem som går i Elsas nya klass. Att han har problem förstår man redan när man läser Elsas berättelse - men hur stora problemen är fattar man när man läser hans egen berättelse. Hemmet är minst sagt otryggt. Eddie får ta mycket hand om sin lillebror och får fly undan sin pappa ganska ofta när pappan är full. Mat finns ibland, ibland inte. Men Eddies problem är större än så. Hans berättelse börjar med att han "tar över" en ny mobiltelefon som hans kompis sitter och fingrar på, och hamnar i härva där han blir skyldig folk massor av pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar