fredag 28 september 2012

Klubb S.O.S räddar en tant + har hundkalas

Klubb S.O.S räddar en tant av Malin Stehn
Klubb S.O.S har hundkalas av Malin Stehn

En ny serie från Opal. Det står "börja läsa" på framsidan, men det är det inte. Det är för mycket text, och lite för långa meningar för att vara börja-läsa-böcker man sätter i händerna på de barn som faktiskt håller på att lära sig läsa. Det är också, som alltid i Hcf-böcker från Opal, väldigt tät text. Jag förstår inte varför de inte kan ha lite mer luft mellan raderna och lite fler radbyten - det gör stor skillnad för barnen.
Men - detta är ändå böcker som behövs. Detta är perfekta böcker att ge barnen som har kommit igång att läsa, men som ännu inte klarar av riktiga kapitelböcker med mycket text. Det finns förfärande få böcker som dessa med kanske 15-20 rader text per sida. Börja-läsa-böcker finns en uppsjö. Kapitelböcker ska vi bara inte prata om, och böcker för slukaråldern ännu fler. Men steget där i mellan? Där barnen har knäckt läskoden, läst igenom massor av börja-läsa-böcker och vill ha lite mer? Men som tycker att LasseMaja (till exempel) är för svåra än? Då passar såna här böcker.

Därför rekommenderar jag Klubb S.O.S även om jag egentligen inte tycker de är de mest spännande böcker jag läst, precis. Småroliga är de, men inte mer. Det handlar om bästisarna Tea, Ines och Sam som startar en klubb. S.O.S står för Snälla Och Snabba och de ska hjälpa människor och djur i raketfart. Fast som så många andra såna klubbar-startade-av-listiga-barn så står de sen utan uppdrag.  (De står som spön i backen i barnböckerna, de där klubbarna, faktiskt. Och i verkligheten också - när jag var sisådär 10 startade jag och en kompis en detektivklubb. Uppdragen var försvinnande få - vi fick liksom krysta fram intressanta fall typ "den försvunna plastpåsen" och "vem välte cykeln")

I Klubb S.O.S räddar en tant sitter barnen och tänker till vem de ska hjälpa och kommer efter en stund på att tanten i det gula huset säkert behöver hjälp. Hon verkar så smal. Kanske har hon inga pengar till mat? Det ska klubb S.O.S fixa!

I Klubb S.O.S har hundkalas är den listiga idén att hjälpa till med att gå ut med folks hundar. Klubbmedlemmarna delar ut i lappar i hela kvarteret - och kommer först i efterhand på att oj, hrm, om alla hundägare ber oss om hjälp kommer vi få svårt att hinna gå ut med alla hundar. För det är många som svarar. Tio hundar som ska gås ut med. Så klubben kläcker den listiga idén att anordna ett kalas för hundarna. I Sams trädgård.

För vem? 7-10 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar