tisdag 20 januari 2015

Va?! Säg det där igen? Långsamt, så jag förstår?

Så här är det: jag är skolbibliotekarie. Mitt arbetsliv går i princip ut på att få barn och ungdomar att tycka det är kul att läsa, och hitta böcker som får dem att göra det. Jag har själv två barn, som snart är 14 och 16. 14-åringen läser faktiskt en hel del böcker (när hon kan slita sig från minecraft och youtube)(och, ja, från denna ocean av fanfiction hon befinner sig i, som ju ändå också är läsning...).

16-åringen däremot? Han läser inte böcker. I princip aldrig, ifall inte hans svenskalärare ungefär håller en laddad revolver mot hans huvud. Han har burit runt på en skönlitterär bok i ryggsäcken i ett och ett halvt år nu, och har väl kommit en femtedel in i den. "Det finns inga bra böcker." säger han, varpå hans ömma moder bibliotekarien och bokälskaren påbörjar ungefär tusen argument (ni kan tänka er ungefär vilka). Men han har redan bestämt sig. Böcker är trista. Ska det läsas så sker detta digitalt på nätet, och då inte skönlitteratur. Punkt.
(skomakarens barn...osv osv...)

Så ni kan förstå hur jag kände det igår kväll, när han utan vidare förberedelse frågade mig om "det fanns någon bok som handlade om en värld som hade förändrats, typ. Som den vi läste, om samhället där det inte längre fanns några färger? Eller den där alla hade dött i feber utom hon tjejen som var huvudperson?"

Killen frågade mig efter en bok! Som skulle vara som Den utvalde eller En sekund i taget som vi bägge för något år sedan haft som högläsning här hemma! Om jag hade? OM jag hade??!! Jag försökte andas lugnt och inte vräka hela bokhyllan i famnen på honom, och föreslog honom sedan lite nonchalant En vacker dag av Ira Levin (alltså världens bästa dystopi). Han tog den. Han låg och läste den i sängen när jag själv gick och la mig.

Nu håller jag tummarna så hårt att det gör ont i händerna.


14 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen din glädje. Jag håller också alla tummar. Tänk om man kan hitta den där enda boken som får läslusten att vakna, den där enda lilla boken som behövs :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så: den där nyckeln som låser upp den magiska porten åt honom...

   Radera
 2. Den stunden måste ju nästan vara värd alla slitsamma timmar av tjat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tvärtom, faktiskt: belöningen för att jag har kunnat hålla mig ifrån allt tjat...

   Radera
 3. Vad roligt, hoppas att det håller i sig med läsningen! Som bokälskare vill man ju så hjärtans gärna dela med sig av sin passion och man tycker synd om dem som inte vill/kan njuta av läsning. Jag lider när M "misshandlar" en bok genom att läsa en sida i den då och då, det kan gå både dagar och veckor emellan, och sen tappar intresset totalt. Jag som vet vad han går miste om... (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just - se någon läsa så där sällan och sedan (givetvis) tycka att "nä, den där boken var inte så bra".

   Radera
 4. Svar
  1. Nä, undras vad som händer härnäst? Jag blir rik??

   Radera
 5. Den känslan förstår jag! Har två barn. En som plöjt böcker alltsedan han lärde sig läsa vid 4 års ålder....... Han kunde ha med sig en bärkasse full med böcker när vi åkte på semester. Han kunde känna på böcker, han luktade på dem. Har en som aldrig velat läsa trots att han lärde sig snabbt. Böcker i födelsedagspresent, det var inget att ha och det talade han så småningom om för släkten. Hade blivit lika lycklig som du om den frågan kommit!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är konstigt hur olika de är fast man gör lika med dem...
   Jag trodde alltid att mina barn skulle älska läsning och böcker - bara för att jag gjorde det. Men icke. (inte heller gillar de fotboll, som deras far älskar..,)

   Radera
 6. Haha jag kan förstå att det måste ha känts underbart! Nu är dock bara 13 år, snart 14! Men ändå! ;) Har inte läst dystopin du tipsade honom om, så jag tar emot det & tackar så mycket! Skulle vilja läsa Nordins serie också! /Hannah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, läs Nordins serie - den är fantastisk! För att inte tala om Ira Levins bok...

   Radera