måndag 12 januari 2015

Warbreaker

Ytterligare en bok av Brandon Sanderson som jag bara slukat och älskat. Jag var riktigt nyfiken på den här innan jag läste, för på sin hemsida har Sanderson skrivit om hur han kom på den. Debutboken Elantris (som jag också älskade) handlar om människor som blivit till gudar (fast grejen där är att något gör att de inte längre blir gudar, att de fastnar halvvägs och blir någon slags zombieliknande varelser). Nu ville han ägna en bok åt någon som faktiskt hade blivit en gud, och hur det påverkade denne:
"I've always kind of wished that I could write a book that actually focused on what it was LIKE to have to live with all the expectations of being transformed into a deity. How would that affect a person? What if they, themselves, didn't believe that their powers made them a god - yet everyone else did believe it? Could you have a god who didn't believe in his own religion?"
Synnerligen intressant tema, tyckte jag. Dessutom har Elantris med en prinsessa som blir bortgift med ett annat lands tronföljare, en man hon aldrig sett, men där bröllopet blir avstyrt. I Warbreaker skulle det också vara med en prinsessa som skulle giftas bort med en för henne helt okänd tronföljare i ett annat land - men här skulle bröllop och bröllopsnatt och hela konkarongen faktiskt bli av. Warbreaker skulle på något sätt bli som Elantris, fast tvärtom.

Fascinerande.

Varför skriver jag nu så mycket om vad Sanderson ville med boken? Jo, för att boken i sig sedan innehåller twister och hemligheter i hemligheter, och jag vill inte avslöja så mycket mer om den än tanken bakom. Fast så mycket kan jag säga som att vi återigen får en stark kvinna i centrum. Nej, förlåt, två starka kvinnor! Siri är prinsessan som blir bortgift, och inte bara med någon okänd tronföljare. Nej, hon blir bortgift med the God King. En gud, alltså. Alla är fruktansvärt rädda för honom, och hon får instruktioner inför bröllopsnatten att absolut inte tala till honom eller ens se direkt på honom, och helst ska hon försöka undvika att ta på honom. (på bröllopsnatten... jo, tjena) Den andra kvinnan är Siris storasyster.  Duktiga, begåvade Vivenna som är den som hela sitt liv förberetts för att bli bortgift med the God King i det där andra landet. Hon har utbildats i historia och diplomati, mytologi och kunskap om Hallandren. Men i sista stund är det inte hon som blir bortgift, utan i stället skickas hennes lillasyster Siri som skolkat från alla historialektioner och mest varit ute och klättrat i bergen i hela sitt liv.

Som sagt. Hemligheter i hemligheter. En fantastisk story. Alla trådar knyts ihop i slutändan (det är en stand-alone!) Fascinerande karaktärer (legosoldaten Denth med en helt egen livsfilosofi, den rufsige Vasher som kånkar runt på ett talande svärd, som det dessutom kommer svart rök från. Den där guden som inte vet om han ska tro på sig själv. Fisförnäma överstepräster och väldigt tålmodiga överstepräster...).

I mitten på boken blev det faktiskt segt ett tag, när det verkar som att Vivenna ska lägga alldeles för mycket tid på att gå runt i den där stan och söka bundsförvanter och annat intrigerande. Segt ett tag, men sen går Vivenna ner i en alldeles speciell källare, och sedan ändras förutsättningarna alldeles väldigt. Sista halvan på boken gick det inte att sluta läsa. Och slutet? Förnöjelse!

Sanderson levererar. Igen.

Titel: Warbreaker
Författare: Brandon Sanderson
Utg år: 2009
Förlag: Tor Books
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar