onsdag 20 maj 2015

De tysta stegen bakom

Jonna Björnstjernas illustrationer har jag tyckt om länge nu (favoriterna är familjen Kanin...). Och här kommer nu en bok där hon både har illustrerat och skrivit! Skräck för mellanåldern, dvs ca 9-12 år. Oj, så nyfiken jag var på den här - fixade hon att skriva också?

Jajamen. Det här är en bra skräckbok. Nästan lite väl läskig emellanåt kan jag tycka, och tänker att den nog passar bättre för något äldre barn. Kanske 11-14? Illustrationerna är (givetvis) fantastiska till.

Ibland funderar jag på vilket som är läskigast i den här boken: spöket Eleonore? eller föräldrarna?? För maken till oförstående men samtidigt överbeskyddande och kontrollerande föräldrar var det länge sedan jag läste om. Och städgalna...hujedanemej som det ska fejas och dammas och torkas. Gah! (och att ta in en liten mager kattstackare i huset är inte till att tänka på. Tänk om den har loppor? Va? Vavava?)

Elsa flyttar in på Ellesbo herrgård med sin mamma och pappa. Hon ville inte alls flytta och lämna sitt gamla liv och sina kompisar (mest sin bästis) bakom sig. Men nu har mamma och pappa fått i huvudet att det ska startas pensionat. Och då ska inte Elsa bara flytta med (jo, förstås) utan också involveras i arbetet med att ställa iordning den där herrgården (hm...).

Och det är något fel i huset. Elsa märker det direkt. Steg som hörs ("de tysta stegen bakom"), ansikten som anas utanför mörka fönster i början men så småningom värre och värre saker som sönderslaget porslin i köket och andra saker som förstörs. Det spökar. Men försök få mamma och pappa att förstå det! ("lilla vän, vi förstår att du är känslig nu efter den här flytten, men spöken finns inte vet du väl...").

En som lyssnar på Elsa är Allan i butiken Andlige Allans andliga centrum, tillika författaren till den säkert fantastiskt upplysande boken Krama din inre delfin (!)(vill ha...!)(not). Allan är medium/schaman/allt-new-age-du-kan-tänka-dig och leder seanser och avläser auror och allt möjligt. Han var säker på att det spökade i herrgården långt innan Elsa och hennes familj hade satt sin fot där, och vill gärna hjälpa Elsa nu. Fast förstås till normal kostnad: 1000 kr för ett hembesök - och Elsa som bara har 300 kr i månadspeng. Hon behöver ju hjälp nu!

Läskigt, alltså. Och bra. Jag vill läsa mer av Jonna Björnstjerna som författare!

Titel: De tysta stegen bakom
Författare: Jonna Björnstjerna
Illustrationer: Jonna Björnstjerna
Utg år: 2015
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 11-14 år

4 kommentarer:

  1. Det låter som nåt som skulle kunna avhjälpa lässvacka! Genast ställa mig i kö på den.

    SvaraRadera
  2. Läser boken just nu och föräldrarna retar mig till vansinne.

    SvaraRadera