onsdag 6 maj 2015

Spirit Animals: Vild

Detta är en serie jag har sett fram emot att få läsa. Spirit Animals består av sju böcker, och alla böckerna är skrivna av olika författare. Sånt där gillar jag skarpt. Särskilt som jag känner till och gillar tre av författarna: Brandon Mull (som har skrivit den här första Vild), Maggie Stiefvater (som har skrivit den andra boken i serien som kommer på svenska i maj, och så Marie Lu som har skrivit sjunde och avslutande boken.

Spirit Animals utspelar sig i en annan värld (som ändå lånar grundvalar och fördomar från vår egen). När alla barn är i elvaårsåldern ska de genomgå en rit för att se om de kan frambesvärja ett eget andedjur. Det är inte vanligt att de kan det, och ingen kan förutsäga om det kommer att ske eller ej (fast om ens släkt ofta har frambesvärjt andedjur är chansen större). Det här med att ha ett eget andedjur andas mycket av Guldkompassen-världen och daimons, men här är det alltså bara ett fåtal som får ett eget djur.

Nå. Nu får vi följa fyra elvaåringar som frambesvärjer varsitt andedjur. Conor får en varg, Abeke en leopard, Rollan en falk och Meilin en panda. De lever i varsin del av världen, så på köpet får vi se hur Zhong är allt vad vi förväntar oss av Asien, Nilo är varmt och folk bor i hyddor och är allt vad Afrika ska vara enligt regelboken osv osv.... Men de har alltså aldrig träffat varandra.

Så här långt är det väl rätt OK, och det är kul att läsa om hur "oj! att JAG kunde frambesvärja ett andedjur, det hade man väl aldrig kunnat tro..." i tre av fallen och "klart jag kunde frambesvärja ett andedjur, det var väntat - men att det skulle bli en sur och meningslös panda...blörk" i ett fall. Men tyvärr faller det hela sedan ihop i ett brak. För när väl de där barnen har sina andedjur är det liksom klart. Det blir ingen vettig story av det hela. Det finns något diffust hot mot världen, någon ond uppslukare av något slag som har vaknat - men det är så väldigt oklart hur dessa fyra barn ska kunna göra något åt det. Visst - deras andedjur är inte vilka andedjur som helst. Nä, de är SuperDuper-Mega-Andedjuren från förr, återuppståndna för att rädda världen. Men det är så otydligt allting. Exakt vad är det för fel på den där uppslukartypen? Vad vill han, mer än att vara genuint ond? Vad är det som ska göras åt honom? Det finns inget driv i storyn eftersom målet är så suddigt. Plus att de som ska lära elvaåringarna allt om andedjur och träna dem och som också är de som eventuellt har någon slags plan för Världens Räddande Från Evig Ondska är av typen "svarar inte på några frågor, allt kommer att uppenbaras i sinom tid".

Hade det inte varit så att jag vill läsa hur Maggie Stiefvater tar sig an den här storyn i nästa bok så hade jag aldrig läst färdigt den här boken som mest bara kajkar runt. Har en känsla av att Brandon Mull (som jag har läst Fablehaven-serien av tidigare, och gillat) fick uppdraget att "skriv inledningsboken om hur det går till med att besvärja fram andedjur". "OK, sen då?" "Vet inte, men ditt uppdrag är att introducera ungarna och deras djur i storyn, så får vi se vad som händer sen." Typ så. Och det håller inte.

Dessutom gör de Mäktiga Andebaggen Arax arg, och tar hans fina talisman - utan att ha någon som helst vettig anledning att göra det (mer än "annars kanske fienden tar den först"). Stackars Arax.

Nå, Maggie Stiefvater, kan du få fart på det här åket, tro?

Detta Spirit Animals är förstås mäktigt marknadsfört. Det finns en sida på nätet där man kan grotta ner sig i andedjur, spela spel och diskutera i forum och annat grejs. Och är du nyfiken på vilka författare som deltar i projektet så snodde jag den här listan därifrån:


Titel: Vild
Serie: Spirit Animals #1
Författare: Brandon Mull
Originaltitel: Wild born
Översättning: Jan Risheden
Utg år: 2015
Förlag: Rabén & Sjögren
Köp den till exempel här eller här
För vem? ca 9-12 år

2 kommentarer:

 1. Vad synd, det lät annars som en spännande bokserie. Du har inte hunnit läsa några fler delar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det synd, för jag tilltalades av idén.
   Jag läste en bok till i serien, den andra som heter Jagad och är skriven av Meggie Stiefvater, en favoritförfattare. Jag gillade den mer, men inte tillräckligt för att läsa vidare i serien efter det. Här skrev jag om den:
   http://carolinalandin.blogspot.se/2015/06/jagad-spirit-animals-2.html

   Radera