fredag 29 maj 2015

Välkommen till Lovecraftskolan!

Skräck i skolmiljö - kan det vara något? Klart det kan! Vanliga trista skolskåp som förvandlas till pulserande magiska portaler där det tränger ut läskiga monstertentakler. En NO-lärare som ser nog så fredlig ut, men som när han tror att ingen ser honom liksom kopplar loss underkäken och sväljer en hel hamster. Barn som försvinner spårlöst. Ett skolbibliotek som är så stort att det går att gå vilse i det. Demoner, med alla tillbehör såsom horn och ett fräsande obegripligt språk.

Nice,  nice. Och givetvis är skolan döpt efter skräckmästaren H.P. Lovecraft.

På alldeles nybyggda Lovecraftskolan börjar Robert Arthur. När han ser sig om under invigningsceremonin konstaterar han att han inte verkar känna en enda elev. Jo, en. Glenn Torkells - killen som mobbat honom på den förra skolan, krävt "tönt-skatt" av honom och som under sommaren vuxit sig ännu större och jobbigare. Annars ingen.

Det är bara att gripa sig an vardagen. Fast den här skolan verkar inte bli så vardaglig. Redan första dagen har det tagit sig in råttor i skolskåpen. Och när Roberts klass äntligen får besöka biblioteket råkar han gå vilse bland hyllorna med skönlitteratur. Han går igenom en mörk öppning - och befinner sig helt plötsligt på en gammal vind ovanpå biblioteket. Märkligt! Där träffar han en tjej som heter Karina, och får ett eget husdjur som inte liknar någonting och blir döpt till Pip och Sill. Det är när professor Goyle upptäcker Pip och Sill i Roberts ryggsäck som de riktiga konstigheterna börjar.

Första boken i serien Lovecraftskolan heter Demonprofessorn. Andra boken kom samtidigt som den första och heter Monstersystrarna. Där har barnen som försvann i första boken helt plötsligt kommit tillbaka - men de verkar så konstiga nuförtiden. Dessutom ska de nu bada varje dag. Länge. Robert följer efter dem ner i poolen, och upptäcker ännu en portal till någon annanstans.

De här böckerna lär hitta sina läsare. Inga problem. Inte minst för de läskiga framsidornas skull.

Titel: Robert Arthur och demonprofessorn + Robert Arthur och monstersystrarna
Serie: Lovecraftskolan #1 och #2
Författare: Charles Gilman
Illustrationer: Eugene Smith
Originaltitel: Professor Gargoyle - Tales from Lovecraft Middle School #1 + The Slither Sisters - Tales from Lovecraft Middle School #2
Översättning: Carina Jansson
Utg år: 2015
Förlag: Känguru, ett imprint till Lind & Co
Köp dem till exempel här eller här
För vem? ca 10-13 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar