måndag 11 maj 2015

Son of Avonar - The Bridge of D' Arnath 1

Jag minns inte hur jag fick nys om den här fantasyserien - den har bara legat och skramlat ett tag på min önskelista på Amazon. Så jag testade den - och fastnade. Det här gillar jag! Rejäl fantasy med en intressant värld och en huvudperson att tycka mycket om: Seri.

Seri är 35 år och har inga särskilda superegenskaper. Kan inte slåss, kan ingen magi. Är väl egentligen bara duktig på att snacka med folk, plus att hon är en nyfiken typ med ett öppet sinne. Hur vanlig är en sådan som hon i fantasysammanhang? Nej, eller hur? Dessutom är hon jag-berättare i boken, vilket inte heller är jättevanligt för fantasy.

Seri bor i en liten stuga mitt ute i ingenstans. Eller ja, på promenadavstånd från en liten gudsförgäten by. Hon odlar lite grönsaker, och samlar växter som kan användas till tygfärgning eller till medicin. Dessa säljer hon så att hon kan få lite pengar till livets övriga nödtorft. Hennes liv handlar bara om vardag och om överlevnad. Men det har det inte alltid gjort. Genom återblickar får vi reda på vem hon var som yngre. En helt annan person, nämligen. Syster till en hertig, trolovad till den man som snart skulle bli kung. Men så blev hon kär i någon annan. En helt olämplig person. Farlig, visade det sig. Eller?

Han var magiker, den där hon blev kär i. Och magi är totalförbjudet i den här världen. Alla magiker är utrotade, har jagats upp och avrättats, mest genom att bli brända på bål. Seris Karon var en av dem. Detta är det första vi får veta om honom i boken, vilket gör de där återblickarna jobbiga att läsa: man vet att det kommer att gå mot en katastrof.

Det som nu händer i Seris stug- och ogräskrafsande liv är att hon möter en man i skogen. Han är jagad, och han är spritt språngande naken, och han tar ett strypgrepp kring Seris hals så att hon nästan dör. Skadad är han också. Och stum. Inte verkar han heller förstå något av vad Seri säger till honom. När hon väl kommer loss från honom så lämnar hon honom där i skogen där han ligger avsvimmad och naken. Han är inte hennes problem och hon vill inte bli inblandad i mer krångel i sitt liv tack så mycket.

Men sen var det ju det där med nyfikenheten. Och medmänskligheten. Hon kan inte länge sitta i sin stuga och veta att han ligger där i skogen och kanske är döende. Utan att hon får veta vem han är eller vad han flyr ifrån. Hon tar hand om honom, och sedan är hennes lugna men trista vardag slut. Det är en otroligt otrevlig och otacksam typ, den där hon har hittat i skogen, och hon ångrar sig att hon tog sig an honom. Nu vill hon bara hitta något sätt att bli av med honom, men det är inte lätt. Hon vet ju fortfarande inte vem han är, och han förstår inget av vad hon säger (skriva funkar inte heller).

Det finns partier i den här boken som består av en hel del ridande hit och dit - men allt det som är bra med den överväger. Här finns själlösa munkar, baler med finklädda människor, hemligheter i hemligheter, hemliga koder och pussel, skrupelfria och maktgalna människor och kärlek. Som sagt - jag gillar mycket och ska garanterat läsa vidare i serien som totalt består av fyra böcker.

Titel: Son of Avonar
Serie: The Bridge of D'Arnath #1
Författare: Carol Berg
Utg år: 2004
Förlag: Roc
Köp den till exempel här

2 kommentarer: