söndag 29 november 2015

Ancillary Sword

Jag tycker så mycket om de här böckerna. Ja, Ancillary Sword är alldeles typiskt mellanboken i trilogin, och det märks särskilt i slutet när väldigt mycket inte har hunnit avslutas (jag höll på att kasta Kindlen i väggen när jag trodde att jag hade flera kapitel kvar i boken som skulle reda ut saker, men sidorna som var kvar visade sig vara smakprov från en helt annan bok...)(och ja, jag är redan mer än halvvägs i tredje boken för jag var definitivt tvungen att se hur det skulle gå med allt). Och den där första enorma fascinationen över att huvudpersonen faktiskt är ett rymdskepp, och att det inte görs skillnad på genus i Radchimperiet utan alla kallas "she" hade lugnat sig nu till andra boken - jag visste ju redan. Men trots mellanboksstatus och förlorat nyhetsbehag så står sig Ancillary Sword alldeles utmärkt ändå.

Breq är alltså ett f.d. rymdskepp. (Det är komplicerat) Hon är på flykt från imperiets högsta härskare. Samtidigt är det just denne högsta härskare som har skickat ut henne på denna flykt, och gett henne ett rymdskepp att vara kapten över. Imperiets högsta härskare ligger i krig, nämligen. Med sig själv. (ja, det är komplicerat...) Och kan ett rymdskepp vara kapten över ett annat rymdskepp? Ja, i de här böckerna. Fast... det är inte så där himlans vanligt här heller. Har typ aldrig hänt förut. Rymdskeppet hon nu är kapten över, Mercy of Kalr, får lite livskris och skulle också vilja bli kapten någon gång tror det.

Så Breq är strikt och bestämd som rymdskeppskapten. Samtidigt reder hon ut orättvisor på en rymdstation. (Rymdstationen ingår i Radch-imperiet, men vissa erövrade folk är tydligen lite finare än andra erövrade folk.) Och också samtidigt så går hon och är sorgsen eftersom hon saknar sig själv - alltså de delarna av henne som en gång var rymdskepp. Hon känner sig lite ensam nu när hon bara är en i stället för tusentals. (återigen... det är komplicerat)

Nu slänger vi in en helt annan, och uppenbarligen mer avancerad livsform i det hela: Presger heter de, och de tycker det är kul att äta människor och rymdstationer. Sedan kanske tusen år har de hållit sig lugna, och utanför Radchimperiet, tack vare en pakt av något slag. Därför är det inte särskilt toppenbra när nu en av deras tolkar (som ser ut som en människa på utsidan, men som är vääääldigt alien i sina tankar och sitt sätt att prata) råkar bli skjuten. Just på den där rymdstationen där Breq finns.

Nämnde jag att det hela är komplicerat?


Titel: Ancillary Sword
Serie: Imperial Radch #2
Författare: Ann Leckie
Utg år: 2014
Förlag: Orbit
Köp den till exempel här eller här


2 kommentarer:

  1. Vilken rolig recension! Blir sjukt sugen på att läsa men jag läser ju inte på engelska. Får hoppas något förlag förbarmar sig över oss latmaskar som inte orkar ta tag i den där engelskan ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna för översättning till svenska av de här böckerna!! Men ta tag i det där läsandet på engelska,hörrö. Dock inte med de här - de är tillräckligt förvirrande i handlingen som de är. Men varför inte testa en bok du redan läst och ändå vill läsa om? Typ Jag ger dig solen? Då får du ju massor gratis eftersom du redan vet ungefär vad det ska stå :)

      Radera