måndag 23 november 2015

Solblekt av livet

Jag har under det senaste åren lyssnat på några av Tove Janssons böcker om Mumintrollen, upplästa av Mark Levengood, och det har varit helt fantastiskt. Böckerna är bra, men att få dem upplästa av Mark blir bara så där perfekt. Vad jag däremot inte har gjort tidigare är att lyssna på när Mark läser sina egna böcker. Jag har ju sett de där böckerna i biblioteket, de med hans korta kåserande texter till exempel Sucka mitt hjärta men brist dock ej eller Rosor, min kära, bara rosor men det har aldrig blivit av att jag läst dem.

Nu har jag lyssnat på hans senaste: Solblekt av livet. Och det kan vara min bästa ljudboksupplevelse någonsin. Så. Perfekt. Korta, kåserande, roliga och filosofiska texter om livet och människorna. De är säkert bra även i en vanlig pappersbok - men när Mark själv läser dem så uppstår något alldeles fantastiskt. Han betonar liksom alla ord och meningar som de ska vara för att få fram ironin, eller det kloka, eller gapskrattsroliga. Jag har lyssnat medan jag har varit ute och sprungit, och flera gånger kunde skogen få uppleva en Carolina som flåsade förbi och försökte skratta samtidigt som hon sprang. Stackars skog. Men så fick den ju heller inte höra allt det där roliga och underfundiga som jag fick i lurarna.

Jubel och lycka när jag sedan upptäckte att resten av hans böcker med kåserier (krönikor? texter??) också finns inlästa av honom själv. Du lugna, tysta och vinterkalla skog - håll i dig för snart kommer hon igen, den där högröda, flåsande och skrattande typen med Mark Levengood i öronen.

Titel: Solblekt av livet
Författare: Mark Levengood
Illustrationer: Ilon Wikland (finns det i pappersboken, som jag alltså aldrig har sett men nu måste låna och bläddra igenom bara för att få se...)
Ljudbok - uppläsare: Mark Levengood
Utg år: 2015
Förlag: Piratförlaget
Köp den till exempel här eller här


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar