måndag 30 november 2015

Den sovande och sländan

Det går ju inte att göra annat än att älska den här boken! Från ögonblicket när jag slår upp den, hittar en karta (karta! you had me at karta!) och de inledande helsidesbilderna i svartvitt med gulddetaljer på tre små män med stora näsor och stearinljus i hållare på sina huvuden, män som går igenom något som uppenbarligen är en grotta av något slag...till de sista sidorna med ett surmulet träd och några som rider in i solnedgången helt à la Lucky Luke... jag är helsåld.

Den här boken ska jag visa högstadieungdomar. Ja, andra också, (typ en eller annan vuxen som kanske har gjort sig förtjänt av det) men mest högstadieungdomar som i alla år blivit matade med sagorna om Snövit och Törnrosa, och som nu behöver få sina sagobilder kringrörda lite. Prinsessor som ligger och sover till höger och vänster och som måste räddas av stiliga prinsar på höga vita hästar...blaha blaha. Här har vi en drottning som inser att när grannriket håller på att gå under i någon sovförbannelse så är det enda raka att hon själv drar på sig lite lämpliga rädda-prinsessor-i-nöd-kläder och sticker iväg på räddningsuppdrag. Prinsen som hon egentligen hade tänkt gifta sig med samma dag gullar hon med lite under hakan och avfärdar ungefär med ett "du får vänta, lilla gubben, tills jag har klarat av lite viktigare saker"...

Högstadieungdomar, ja. Det ÄR en ungdomsbok, detta, och inte en sagobok för de yngre barnen. Alla de där som sover i drottningens grannrike - de är riktigt läskiga. Med tomma ögon hasar de fram längs med gatorna i bästa zombiestil och sträcker händerna efter drottningen... ingenting för dem som får skrämselhicka redan av Disneys häxor i Snövit- och Törnrosafilmerna, inte.

Men läs den här, du som har kommit över häxskräcken! Och du som älskar sagor! Och du som älskar att bli överraskad! Och du som älskar vackra böcker! Och alla Neil Gaiman-fans, och alla Chris Riddell-fans! Läs!

Titel: Den sovande och sländan
Författare: Neil Gaiman
Illustrationer: Chris Riddell
Originaltitel: The Sleeper and the Spindle
Översättning: Kristoffer Leandoer
Utg år: 2015
Förlag: Bonnier Carlsen
Köp den till exempel här eller här

4 kommentarer:

 1. Älskar den också! Och så vacker sen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Nu lånade jag mitt ex på biblioteket, i inplastad variant - men jag känner nästan att jag måste äga den här själv.

   Radera
 2. Älskar den och toklängtar tills barnen blir stora nog att uppskatta den också. Tills den får den smycka min bokhylla. Vilket den gör med den äran. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu måste jag också smycka min bokhylla. Och mina barn är precis lagom stora att läsa den för, ju!

   Radera