fredag 16 november 2012

Bokbloggsjerka 16 - 19 november

Den här veckan frågar Annika i sin jerka om titlar, och ber oss "nämna en titel som 'du går igång på', på ett antingen positivt eller negativt sätt".

Det finns många titlar på fantasy-böcker som gör mig oerhört sugen på att läsa boken bara efter att ha hört/sett titeln. Får jag dessutom se en läcker framsida så är jag helt såld. Joe Abercrombie är titlarnas mästare, och den första jag fick höra talas om var The Blade Itself. Underbar titel. Jag stegade raskt iväg till Fantasybokhandeln i Malmö (fantastisk plats) och köpte. Sen blev det inte sämre av att framsidan är fin också:


(Och innan någon frågar: Ja, det är en väldigt, väldigt bra bok. Hela serien är bra. Intelligent fantasy med en alldeles särskild sorts humor.)

Sen är det inte så många titlar jag blir negativ till, egentligen. Är titeln kass kan ju boken ändå vara bra. Jag kan störa mig lite på en pågående trend, mest bland ungdomsböcker men även vuxenböcker: att det är så många böcker just nu som ska ha en halsbrytande LÅNG titel. Det kan vara kul - men jobbar man med böcker så blir det ganska jobbigt efter ett tag att prata om de här böckerna med långa titlar. Så man förkortar friskt. Ta till exempel Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll som efter max två korrekta återgivningar sedan alltid omtalas som "döden och handbollsboken" eller nåt liknande.

22 kommentarer:

 1. Jag brukar inte heller gilla långa titlar, eftersom jag avskyr förkortningar av alla de slag så blir det jättejobbigt för mig när böcker heter en hel novell :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får liksom dra efter andan: "har du läst....Dukanskeintevetdetmendödenspelarfaktisktintehandboll?" Mycket lättare att t ex rekommendera "Het!" eller "Ondskan" eller nåt sånt i stället.

   Radera
 2. Aha- boktips att skriva upp, man tackar!

  SvaraRadera
 3. Haha, håller med om att det kan bli för mycket av det goda ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst - roligt...men jobbigt roligt liksom.

   Radera
 4. Just titeln på "Du kanske inte vet det men Döden spelar faktiskt inte handboll" var det som fick mig att läsa den, men när jag skulle skriva recensionen orkade jag inte skriva ut namnet alltför ofta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är en rolig titel som fångar in en. Om man bara behöver säga den EN gång...

   Radera
 5. Jag säljer mig också billigt. En bra titel och framsida räcker långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl därför man bär hem så många böcker...

   Radera
 6. Jag diggar titeln "Du kanske inte vet om det men döden spelar faktiskt inte handboll" och kommer läsa boken bara pga. den. Men, jag håller med om längden på titlar - det ska vara riktigt bra för att vara ok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst ska det flyta på bra när man säger det också, då blir det bättre. En del titlar är förutom att de är långa (men roliga, visst) rätt jobbiga att uttala också vilket man märker först när man ska prata om boken med andra. Annars ser man mest titeln med ögonen och då gör det inte så mycket.

   Radera
 7. The blade itself hade verkligen en intressant titel och snyggt omslag! :)

  SvaraRadera
 8. Titeln på Abercombes böcker är bra, men varför delar de upp böckerna i två böcker, del 1 och 2? Det har jag inte förstått!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du på när de översätter till svenska? För det har jag heller aldrig förstått. En bok kan ibland bli tre stycken när det handlar om svensk översättning (fast inte Abercrombie, det var nog serien om Simon Månkalv eller vad han nu fick heta på svenska). Någon tjänar pengar på det...men det är inte jag.

   Radera
 9. Kan inte annat än hålla med. The Blade itself, härlig boktitel och supersnyggt omslag.

  SvaraRadera
 10. Boken med titeln så lång att jag inte orkar komma ihåg den eller skriva ut den gör att jag inte lär komma ihåg att jag skulle vilja läsa den, inte heller rekommendera den när jag har läst den för jag kommer ha glömt vad den heter. :) Enklare med korta titlar MEN av en lång titel så får man mer information, fast att döda inte spelar handboll det vet nog de flesta så tror mer det är omslaget som lockar + att flera verkar gilla den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog det här med långa titlar lockar, särskilt när det är en fräck mening typ "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" - men nackdelen är ju just den där att man ska skriva ner den eller komma ihåg den.

   Radera
 11. Jag tycker att långa titlar kan vara okey, men korta bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korta är åtminstone lättare att hantera. Fast en lång kanske lockar flera läsare?

   Radera