fredag 9 november 2012

Jul i stora skogen

Jul i Stora skogen av Ulf Stark, med illustrationer av Eva Eriksson

Det här är en mycket behövd och efterfrågad bok så här när det närmar sig jul. Nämligen kommer det varje höst, sisådär i mitten på november, minst ett par-tre stycken lärare och fritidspedagoger och frågar med hoppfullt ljus i blicken "om det finns någon bok som är bra för högläsning, och som man kan läsa ett lagom stycke ur varje dag från nu och fram till julavslutningen? Det ska helst vara lagom roligt och spännande och passa alla barn från sex till tio år ungefär. Och helst med anknytning till julen, förstås.". Och varje år så gör jag vad jag kan. Det finns inte många böcker som passar till just detta, faktiskt,  och det fåtal som finns lånas snabbt ut. Collmar har skrivit om Djuren i stallet, klassikern Marias lilla åsna efterfrågas än, liksom Kirkegaards bok om Nisse Nys. Alltför många böcker går bort för att det är för mycket text. Nordqvists Tomtemaskinen t ex. Andra går bort för att de riktar sig till större barn (ex Spelkortsmysteriet).

Så när jag läste om att Ulf Stark och Eva Eriksson har gjort just en sådan här "adventskalenderbok" så beställde jag raskt två exemplar till vårt lilla bibliotek och hoppades att det skulle vara det jag och lärarna tänkte sig.

Och det är det! Jag kommer att beställa ännu fler av den här för jag tror det kommer att bli en högläsningsklassiker. Det är en fantastisk liten berättelse om den ensamma hustomten Vrese (som skäller på allt och alla men egentligen är väldigt godhjärtad. Och väldigt ensam.) och om alla djuren i skogen (kaninerna, ekorren, skatorna, fåglarna och så de rätt stadsvana duvorna) som förbereder att fira jul för de har fått veta att Tomten kommer till Stora skogen. De visste inte riktigt förut vad vare sig julen eller tomten eller vinter eller någonting var, men får nu veta att när Tomten kommer blir det jul. Då ska man äta, och dansa, och klappa varandra. (Egentligen är det bara en liten skylt där det från början stod "Tomten till salu" som har blåst in i skogen. Men "alu" har försvunnit så nu står det "Tomten till S, och det måste ju förstås betyda att Tomten kommer till Stora skogen). Alla efterfrågade ingredienser finns: det är roligt (hustomten Vrese är väldigt rolig, kaninfamiljen är också väldigt rolig att läsa om), det är spännande (ska Tomten någonsin komma? Vi som läser vet ju att hustomten Vrese inte ens vet om att Tomten är väntad i Stora skogen) och så har det anknytning till jul. Det är också precis lagom mycket text att läsa varje dag, ungefär 10 minuters högläsning per kapitel. Och precis lagom spännande och roligt för att passa barn mellan 6 - 10 år.

Och så bilderna! Eva Eriksson är fantastisk på att få fram rent mänskliga uttryck hos de små djuren (ibland tycker jag nästan att det är Max som busar runt i kaninhålan) eller den buttra vresigheten hos hustomten Vrese. Massor av fina detaljer också, som möblerna i kaninhålan.

Så, sammantaget, gör helt enkelt så här: Köp den här boken. Vare sig du är moster, bibliotekarie, fritidspedagog, farmor, mamma, farbror, vänlig granne....om du någonsin har barn omkring dig som du tycker ska få lite högläsning inför jul, så behöver du ha den här boken. Och du behöver ha den varje jul. Till dina barn. Till andras barn. Igen och igen. (och den kommer alltid att vara utlånad så här års på biblioteken)

För vem? högläsning för 6-10 år, egenläsning från 9 år

4 kommentarer:

  1. Wow, det där verkar vara charmigt!

    SvaraRadera
  2. Vi är två förskollärare som iår gett ut en "adventskalender i bokform" på eget förlag! Den heter "Familjen Konradssons jul - bland tomtar och troll och mossiga stubbar", kolla gärna in den! www.lundquist-spetz.se

    SvaraRadera