lördag 17 november 2012

Den magiska trädkojan - Dinosaurierna kommer

Den Magiska Trädkojan: Dinosaurierna kommer av Mary Pope Osborne

Första gången jag läste om den här boken så blev jag inte så lockad. Det var två syskon som kröp upp i en trädkoja, som plötsligt började snurra hastigt och vips hade de förflyttats i tiden till dinosauriernas tid. Jag fick en känsla av att det skulle vara fånigt och mångordigt och för tjockt (boken alltså...) och inte passa barnen på lågstadiet alls. Jag kanske var på dåligt humör den dagen, vad vet jag? Sen poppade det upp flera böcker i serien Den magiska trädkojan - det har kommit tre stycken bara nu under 2012 och en till är på väg i mars 2013. Varje gång jag läste om en ny titel blev jag lite irriterad - hade jag missat något bra här? Eller var det fåniga böcker? Istadigt lät jag bli att läsa eller köpa - nähä, har jag bestämt mig så har jag bestämt mig, liksom.

Men nu på senhösten är det dags för att samla ihop böcker till och komplettera till vårt biblioteks årliga stora Bokjuryprojekt. Och nu kom Den magiska trädkojan åter till mig och bad om uppmärksamhet. Hallå, hallå, här är tre böcker i en serie som du inte ens har läst! Skäms! OK, tänkte jag nu äntligen, jag ska ge er en chans. Och läste äntligen Dinosaurierna kommer. Och insåg att jag Faktiskt Haft Fel. Den är inte fånig. Den är inte mångordig eller tjock. Den är faktiskt alldeles perfekt för barn som precis har börjat mäkta med kapitelböcker, som vill ha spännande berättelser som inte är för svåra. Det är fina bilder. Och hur tänkte jag, när jag avvisade en kapitelbok som handlar om DINOSAURIER??? Faktaböcker om dinos har vi ju en masse - men berättelser? Inte så många. Och här ett äventyr, relativt lättläst. Det kommer att gå hem. Troligen även de andra två böckerna i serien, Den svarte riddaren och Mystiska mumier.

Hanna och Viktor är syskon. Enligt Viktor är Hanna väldigt barnslig och gillar att fantisera och hitta på saker. Hon är ju bara sju, så det är ju inte så konstigt. Själv är han oerhört mycket äldre och mognare (nämligen åtta och ett halv år) och gillar verkliga saker och ting. Han älskar böcker, och det är bara därför han övertalas att klättra upp till trädkojan Hanna har hittat i skogen nära huset där de bor. Det ser lite läskigt ut, egentligen, med en koja högt uppe i ett träd en lång, lång repstege man ska klättra upp i för att komma till kojan. Men Hanna, som redan är uppe, ropar att trädkojan är full med böcker! Det kan inte Viktor motstå. Väl uppe bläddrar de i böckerna, och hittar en om dinosaurier. Viktor säger att "jag önskar att jag kunde få se en Pteranodon på riktigt". Det är då trädkojan börjar snurra och vinden utanför blåsa och vips - de har rest i tiden till dinosauriernas värld. (ja, ja, det känns fortfarande rätt fånigt när jag skriver om det nu).

Den första dinosaurien de träffar är just en flygande Pteranodon. Den verkar snäll och de döper den till "Henry" (av alla namn...). De får se och möta fler dinosaurier (rikligt med svart-vita bilder visar alla) som till exempel en överbeskyddande Anatosaurus-mamma som inte vill att Viktor och Hanna ska peta på hennes ägg, och givetvis en elak och läskig Tyrannosaurus Rex som vill äta upp dem. Det hela slutar förstås lyckligt med en trädkoja som snurrar hem barnen igen. Det skulle kunna bli många böcker i serien eftersom kojan är fullproppad med olika böcker och man bara behöver önska sig in i en av dem för att kojan ska börja snurra dit - men här verkar finnas en annan berättelse också. Nämligen hittar barnen hos dinosaurierna en liten medaljong med ett "M" på. Vem har tappat den där? Ännu en tidsresenär?

För vem? 8 - 12 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar