fredag 22 mars 2013

Bokbloggsjerka 22 - 25 mars

Dags för bokbloggsjerka! Det var ganska många veckor sen sist. Dels beroende på att Annikas dator tyckte livet var jobbigt och blev sjuk, dels för att jag tyckte att ett antal frågor de senaste jerkorna var jobbiga och så fegade jag ur. Eller nåt. Men den här veckan får jag klaga lite, så nu vill jag vara med! Nu frågar Annika:

Kan du ge exempel på en hyllad bok som du avskydde eller som du inte alls förstod dig på?

Och då vill jag dra upp den där boken som alla andra verkar gilla. Den där boken som ges som exempel på ny och bra fantasy och samtidigt en bra ungdomsroman. Nämligen Cirkeln av Mats Strandell och Sara Bergmark Elfgren. Den skulle jag ju verkligen gilla, jag som är så insnöad på fantasy. Upphaussad blev den, och äntligen kom det lite bra svensk fantasy trodde jag. Började läsa och gillade den dramatiska början. Men blev redan lite skeptisk - en svensk skola. Svensk miljö. Jag är nu tyvärr en gång skapt sån att jag älskar fantasy - men mest sådan fantasy som försiggår i helt andra världar. ("high" fantasy). Ska den blandas in i vår värld via portaler och garderober så får den vara något alldeles extra för att jag ska gilla den. Ofta punkteras illusionen totalt för mig när min egen verklighet och vår värld ska blandas med magi, monster och alver.

Och tyvärr blev det så med Cirkeln. Det blev alldeles för mycket svenskt samhälle, vanliga ungdomar och skolskildring med de klassiska stereotyperna (utanförtjejen, smarta tjejen, ledartjejen...) för mig så när väl de fantastiska inslagen kom så blev jag helt störd. Viljelöst gå iväg mitt i natten iförd pyjamas mot en dansbana i skogen? För mycket svensk sommarnatt för mig. Stå i ett lägenhetskök och blanda spott i en kastrull för att använda för en besvärjelse? För mycket vardagskänning för mig. Kände närmast äckel och löje över besvärjelseförberedelserna. Vanliga människor som vaktmästare och rektorer som visar sig ha en hemlig och övernaturlig agenda? Nej - det köper inte jag. Hade det varit i en annan värld så hade jag dock köpt vad som helst.

Men jag är inte konsekvent i det här. Det finns böcker där fantasy-världar eller fantasy-element kommer in i vår värld, eller tvärtom att människor ifrån vår värld färdas till en annan värld som jag tycker om. Men då måste de vara skrivna så att jag tror på det. Nä, givetvis tror jag inte att garderober kan leda till andra världar, men jag menar att jag kommer in så pass i berättandet så att jag släpper vår verklighet. Det gjorde jag aldrig med Cirkeln, och det var därför jag efter ungefär halva boken började tycka att det var löjligt alltihop.
Eld har jag inte velat läsa.

13 kommentarer:

 1. Jag är lite tudelad där, har läst Cirkeln men inte Eld,,varför inte?? Får fundera på det
  Mia

  SvaraRadera
 2. Har inte läst den men förstår tveksamheten. Jag tyckte det funkade med vampyrer i Blackeberga (låt den rätte komma in) men det är nog klurigt att kombinera en svensk miljö med fantasy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag är som sagt var inte konsekvent. Skräck tycker jag funkar mycket bättre i vår egen "verklighet", till och med hypersvensk miljö. Rödvita stugor eller stockholmsförorter och vampyrer/zombies - helt OK. Fast det måste vara välskrivet så att jag köper det.

   Radera
 3. Kul med någon som vågar dissa en så hyllad bok! :) Själv är jag nog mer för sådana Fantasy som kan kopplast just till vardagen och jag tycker att Cirkeln är helt okej.

  SvaraRadera
 4. Det som fick dig att inte tycka om Cirkeln var det som gjorde att jag gillade den :) Det här är ju vansinnigt kul, hur olika man är när det gäller vissa böcker. Vi tycker ändå lika om ganska många :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför det är så himla kul att prata om böcker i exempelvis bokcirklar. Att man kan tycka så olika!

   Radera
 5. Jeg ELSKET denne boken, og kjøpte Eld på svensk fordi jeg ikke klarte å vente på den norske utgaven. Men det er jo bra at man er forskjellige :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tänk vad trist om alla tyckte lika om allt. Då hade man bara behövt skriva och ge ut en enda bok...

   Radera
 6. Jag gillade den väldigt mycket, just för de anledningar du inte gillade den :P Det är kul att det kan vara så olika från person till person! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört många andra som gillar den just därför att den är i vår egna värld. Ja det är kul när man tycker olika!

   Radera
 7. Jag gillade oväntat nog Cirkeln (fantasy är ju inte min grej) men Eld läste jag bara halva innan jag gav upp. Hade nog fått min dos av fantasy vid det laget. :)

  SvaraRadera
 8. Själv tycker jag att både Cirkeln och Eld är ganska bra, men det kändes lite konstigt att det utspelade sig ett svenskt samhälle. Det är väl för att man inte är van antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mycket det som får mig att tycka det blir för mycket min egen verklighet. Jag köper ofta urban fantasy om det är i New York eller så - så långt ifrån min egen miljö att det nästan kunde varit en annan värld.

   Radera