lördag 9 mars 2013

Vren - De glömda rummen

Vren - De glömda rummen av Lotta Olivecrona

Tillägg: När jag med mycket möda och stort besvär skrivit klart nedanstående inlägg så upptäckte jag att jag faktiskt redan skrivit om den här boken en gång på bloggen... Så kan det gå om man är glömsk. Nåja, nu låter jag båda inläggen finnas och du som läser kan väl ta det som en extra försäkring att jag verkligen gillar de här böckerna. Läs här vad jag skrev förra gången.)

Detta är första boken i en trilogi. Del två och tre heter Vren - Tornens hemlighet och Vren - Evighetens port.
Jag läste hela trilogin ungefär när tredje delen kom ut, 2009, och var helt fascinerad. Aldrig förr hade jag läst en blandning av sci-fi och fantasy och det var precis i min smak! Sedan dess har jag läst fler böcker av den här typen - alltså när vi är långt i framtiden, så långt att någon slags katastrof eller krig har inträffat och all teknologi har förintats, civilisationen brutits ner och människorna åter lever i någon slags medeltids/fantasy-miljö. Ofta återfinns rester av teknologi och civilisation, men eftersom människorna inte vet vad det är eller vad det är till för så upplevs det som magi. Ibland har även biologiska experiment orsakat genetiska förändringar hos djur och människor så att vi har fått förmågor vi inte har nu. Dessa slags böcker är inte samma sak som dystopier, som mer handlar om framtida samhällen med teknologi. Andra exempel på sci-fi/fantasy är till exempel Piraternas fånge eller Blodröd väg men jag känner nog inte till någon som är bättre än böckerna om Vren.

Nu har jag avslutat en omläsning av första boken i serien, eftersom jag har läst den högt för mina barn hemma (de är snart 12 och 14). Den höll definitivt för en omläsning, och uppskattades av barnen som fascinerades av det där att mitt i pilbågskjutandet och kungaintrigerna så kunde ett rymdskepp landa och personer från andra civilisationer med bibehållen teknologi lägga sig i det som skedde.

Anya är en ung kvinna (kanske 17-18?). Hon går fortfarande i skolan, men ska när boken börjar vandra hem till föräldrarna eftersom det är skollov ett par dagar. (annars bor hon på skolan) Ganska omgående träffar hon på ett lik som ligger på stigen. Liket är delvis ruttnat och vedervärdigt, och Anya kliver runt det och fortsätter. En liten bit bort på stigen ser hon en vren som sitter fastlåst vid ett träd. Vrener är varelser som blev kvar på jorden efter rymdkrigen för många år sen. De kan tala och är intelligenta men ser inte mänskliga ut. Människorna håller dem som en slags slavar som är specialiserade på strid. Vrener är livsfarliga och hålls alltid kopplade. Dessutom använder man ofta elpiska för att hålla dem i schack. Farligast av alla är mördar-vrenerna som har lång träning och är rena dödsmaskinerna. Den vrenen som Anya har hittat är en mördar-vren (hon kan se det på dess bälte) och hon borde ha sprungit långt därifrån så fort som möjligt. Men vrenen lider. Den har legat fastlåst i trädet i många dagar sedan ägaren (liket) dog, och är döende av törst. Anya får vrenen att svära en trohetsed till henne själv och befriar den sen (genom att fiska upp nyckeln från ett halsband runt det ruttnande liket i närheten...bläää). Vrener är livsfarliga men bryter aldrig en svuren ed, så från och med nu lyder Kirvan, som vrenen heter, Anya. Och genast sätter storyn igång med högt tempo, för Anya och Kirvan blir direkt indragna i en komplott som syftar till att mörda landets kung. Det är meningen att Kirvan ska vara verktyget för detta.
De glömda rummen i bokens titel är just sån där kvardröjande teknologi som människorna på jorden inte längre vet vad det är eller hur det fungerar. Alla vet om att rummen finns men inte vad de är, och använder dem som en slags raststugor vid sina resor. Tornen, i Tornens hemlighet är också bortglömd högteknologi som numera används som en slags skolor där man utbildar människor i telepatisk kommunikation. Man kallar dessa människor "seende", och Anya är en av dem som fötts med detta seende. Men det där återkommer mycket mer i andra boken. Den här första boken har nog med att med mycket action skildra förhållandet mellan Anya och hennes mördarvren, förhållandet jorden - andra planeter med hög civilisation, upptäckten av glömda hemligheter, underjordiska kommandocentraler och politiska intriger. Det är väldigt bra.

För vem? 11 - 17 år

5 kommentarer:

  1. DOM HÄR BÖCKERNA ÄR SUPER BRA!!!
    Vet inte hur många gånger jag läst om serien, första gången var nog ... fyra år, fem år sedan skulle jag tippa? Har fortfarande inte tröttnat. Förstår inte hur den här bokserien kan ha undgått världen i sådan grad, helt obegripligt...
    Absolut läsvärda och otroligt inspirerande!

    SvaraRadera