tisdag 12 mars 2013

Ellen, Sorken och hemligheten

Ellen, Sorken och hemligheten av Maria Frensborg

Ellen och Sorken är bästisar, så där riktigt leka-varje-dag-bästisar. De är rörande överens om att vad som är otäckt här i världen (a-brunnar och cigaretter till exempel) eller vilka saker som är viktiga. Gatkritor, stearinfigurer och moraknivar är viktiga. Och så det där med att aldrig bli vuxen, det är viktigt. I Pippi-böckerna har de läst om krumelur-piller, och har startat en egen krumelur-klubb där de ägnar tiden åt att inte bli vuxna och åt sakerna på viktiga-saker-listan.

Mamma och pappa vill prompt släpa med Ellen på en tråkig vuxenfest. En sån där när de vuxna ska sitta runt ett bord och prata och äta i timmar, värsta tråksorten alltså. Fast det blir helt OK när Ellen får lov att ta med Sorken på den där festen. Ännu mer OK känns det när tjejerna bestämmer sig för att bästa outfiten för att gå på vuxenfest i är skelettpyjamas och kaninöron. Kaninskelett, alltså. På festen äter de snabbt sin mat och beger sig sen ut på upptäcktsfärd i det fina huset festen är i. Bland annat undersöker de den stora fluffiga sängen i sängkammaren - men de vågar inte hoppa i den av rädsla för att stöka till för mycket. Fast när de är som duktigast och ordningsammast så kommer Nelle. Nelle är någon slags faster som också är med på vuxenfesten. Hon är 75 år, och hon tycker att den här stora fluffiga sängen absolut måste provhoppas. Så hon ger sig upp i sängen, med finklänning, skor och allt, och sätter igång med att hoppa. Ellen och Sorken bara gapar, men efter en liten stund så kan de inte motstå att hoppa i sängen de också. Vilken tant!
Och det är Nelle som lovar att avslöja den där "hemligheten" i bokens titel. Om Ellen och Sorken sätter upp en gurka på lekstugans tak som ett hemligt tecken och därefter kommer hem till Nelle, vill säga.

Jag gillar den här boken mycket. Barn som kommit igång med läsningen kan absolut läsa den själva. Det är roligt och det är mycket igenkänning i lekandet och idéerna Ellen och Sorken har. Det är många roliga bilder, och det är korta kapitel. Språket är spänstigt, med en hel del egenkonstruerade ord typ att en vuxen kan ha kvar lite "barnighet" i sig fast de här orden blir aldrig svåra att förstå. Och jag tror att det är en riktig pärla att ha till högläsning.

Det finns en bok till om Ellen och Sorken: Ellen, Sorken och marsianerna.

För vem? 8 - 12 år, och som högläsning för 6 år och uppåt.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst marsianerna men inte den första. Gillade skarpt och bokprstade den i veckan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska nog läsa marsianerna också, tror jag.

      Radera