måndag 11 mars 2013

Saker min son behöver veta om världen

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

Nyligen läste jag fantastiska En man som heter Ove av Fredrik Backman. Jag gillade väldigt mycket, och insåg att mannen som heter Fredrik sedan länge skrivit både blogg och krönikor lite varstans, men att jag hittills missat honom. Det tog jag raskt igen. Varje dag sedan dess har jag följt Fredrik Backmans blogg på Café och har dessutom läst mig tillbaka genom månaderna i bloggarkivet. En del av det han skriver är trams, en del (eller ganska väldigt mycket) handlar om mat och ätande (ost, ost, cheesecake, bacon och varma mackor med ännu mer ost. Typ.). Men det mesta är mycket roligt skrivet, och så bladang! mitt i allt det roliga så kommer en sån där fantastisk skrivning om kärleken eller om livet som bara golvar mig och får tårarna att börja rinna.
Jag har redan tokhyllat Backmans blogg här - men det är på plats igen i det här inlägget om Saker min son behöver veta... eftersom det är en bok som i mycket liknar Backmans blogg eller krönikor.

Det är alltså en samling texter där Backman vänder sig till sin son och berättar om olika företeelser i världen och livet, och samtidigt lyckas få med så mycket annat som alla småbarnsföräldar (och alla andra föräldrar) (och alla som kanske har tänkt bli föräldrar) (och om jag tänker efter även alla som inte alls är föräldrar) kan känna igen sig i. Det är titlar som "Vad du kommer att behöva veta om vad som hände med den sjungande plastgiraffen", Vad du kommer att behöva veta om godhet och ondska", "Vad du kommer att behöva veta om grejer" blandat med ytterst korta texter utan kapitelrubrik som jag tror kommer direkt från bloggarkivet.

Det är lättläst, roligt, berörande och väldigt bra.

2 kommentarer:

  1. Upptäckte Backman i och med den där boken och ångrar det inte en sekund, en fantastisk man! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu väntar jag bara på att nästa bok han skrivit ska ges ut.

      Radera