fredag 15 juni 2012

Kickflippar och farligheten (Drakhjärta 2)

Kickflippar & farligheten (Drakhjärta 2) av Anna Ehring

Läs här vad jag skrev om Drakhjärta 1 - Syltmackor & oturslivet och läs här vad jag skrev om Drakhjärta 3 - Den stora kärleksfebern.

Kickflippar & farligheten är minst lika bra som Syltmackor & oturslivet. Märkligt nog har den en allvarligare ton trots att den stora sorgen Nisse och hans familj har i den första boken har börjat gå över och bli vanligt liv. Här fokuseras mer på ungdomskultur, på hot och våld och att vara modig på så sätt att man står för det man själv tycker är rätt. Harry är kvar, förstås, och levererar fortfarande dräpande livsvisdomar. Och fortfarande är det fantastiskt bra om en 12-årings tankar och funderingar (Nisse fyller 12 precis i början på boken). Det här är böcker som alla i den åldern borde läsa - och alla som är i den åldern borde också ha en egen Harry. Någon som de kan berätta allt för och som kommer med kloka, avslappnade råd.

Nisses absoluta bästis, Tage, ska försvinna i väg en hel evighet. Hans mamma har träffat en kille som bor i Turkiet, och nu ska de åka dit och vara där i tre månader. Tre månader utan Tage!! Det står man knappt ut med. Ska Nisse hänga ensam på alla raster, då eller? Nisse och Tage har tillsammans med Saga och Rut ett band (som förstås får vila under den tiden Tage är borta). Saga och Rut är förvisso bra, men det funkar bara att vara med dem när de repar med bandet. I skolan kan man inte hänga med dem för de gör tjejgrejer. Så Nisse bävar för den evighetslånga tiden Tage ska vara borta.

Men redan första dagen utan Tage i skolan så börjar Nisse prata med Josef. Tuffe Josef som annars inte hänger med någon i skolan. Josef har nämligen sett att Nisse åker bräda (fast han är bara nybörjare än) och frågar om Nisse vill att han ska lära honom några tricks. Det vill Nisse och hänger på Josef ett par gånger. De har rätt kul, åker bräda och så. Men så kommer ett sms från Josef en dag där det står: ”Vi ska märka en kille i morgon/Josse”. Nisse frågar tillbaka vad Josef menar med "märka" och får till svar "spöa" med en glad smiley-gubbe efter. Nisse undrar hur man kan skicka en smiley när man ska spöa någon och frågar Josef "varför?" "För han är falsk, vi ses vid rampen klockan sju imorrn kväll/Josse" får han till svar.

Nisse ligger och stirrar i taket och hoppas att det snart ska komma ett sms där det står att Josef bara skojade eller nåt sånt. Men det gör det inte. Och Nisse skickar efter en stund ett svar till Josef att "jag gör inte sånt". "det är lugnt mannen, du behöver bara kolla på." får han till svar, men förtydligar själv "Jag vill inte vara med, ALDRIG! Hälsningar Nils Berg."

Det är här "farligheten" i bokens titel kommer in. För det som händer nu är att Josef och hans gäng vänder sig mot Nisse. Plötsligt är det i stället Nisse som är en falsk vän och han får meddelanden om att om han tjallar är han död. Han får också chattmeddelanden från Josefs gäng med otäcka hotelser. Nisse är så rädd så han vet inte vad han ska göra - han vågar knappt gå ut.

Vilken tur att han har Harry som håller sitt lugn i alla situationer och kommer med goda råd.

Det är skrämmande läsning, för det känns så äkta, så otäckt nära verkligheten. Så här lätt kan det säkert vara att hamna i fel gäng och fel situationer. Och så väldigt lätt det skulle kunna vara att tvingas med till "fel" sida också, och utföra handlingar som man sedan kommer att ångra för alltid - om man inte vågar säga nej.

För vem? 11 - 16 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar