fredag 25 januari 2013

Bokbloggsjerka 25-28 januari

Den här veckan frågar Annika i sin bokbloggsjerka

Är du 100% ärlig i dina recensioner/omdömen?

och svaret är ja, det är jag. Jag sårar, och trampar på tårna, och låter orden bära iväg med mig kanske lite för långt ibland - men det har också hänt att jag berömmer sånt som ingen annan berömmer. Om jag inte kan få vara helt ärlig i min egen blogg - när ska jag då få vara helt ärlig? Tycker jag om en bok så skriver jag det. Tycker jag inte om en bok så skriver jag det. Framförallt skriver jag VARFÖR jag tycker om/inte tycker om böckerna (och ja, mina recensioner tenderar att bli alldeles för långa). Och jag försöker vara rättvis och se alla delarna: en bok jag inte tycker om kan ju ändå ha saker som är bra och då försöker jag lyfta fram dem. Som en bok där språket är fantastiskt men handlingen är stillastående och tråkig och sänker boken. Eller en barnbok som är väldigt rolig på sina ställen men som är alltför lång, mångordig och svår för målgruppen. Då skriver jag om de roliga ställena men skäller på att boken mer vänder sig till en tänkt vuxen högläsare än till barnet självt. (och oj, vad jag kan bli arg på just såna böcker). Eller tvärtom, förstås, en bok jag gillar kan ändå ha saker jag känner att jag måste klaga lite på.

Jag pratar mycket om böcker på mitt jobb, och där brukar jag mest framhålla böckernas goda sidor. Där är det ju meningen att jag ska få låntagarna (mest barn) att bli sugna på att läsa, och jag har ju efter många år fattat att alla (märkligt nog) inte tycker som jag, och att det som jag tycker är tråkigt kanske tilltalar någon annan. Tycker jag att en bok är riktigt dålig så pratar jag helt enkelt inte om den på jobbet. Men eftersom jag är så snäll och rekommenderande hela dagarna så bara måste jag ju få skriva och tycka som jag vill i min blogg. Det var därför jag startade den. Och den heter Carolina läser... och inte Carolina vill få andra att läsa...

5 kommentarer:

 1. Precis, på sin egen blogg måste man ju kunna få lufta sina åsikter, både positiva och negativa.

  SvaraRadera
 2. Hm nae jag skulle nog heller aldrig få för mig att rekommendera en bok som jag tycker är dålig. Även om personen som frågar kanske har motsatt smak som mig :P

  SvaraRadera
 3. Det blir ju lite jobbigt att rekommendera en bok som man inte gillar. För mig är det lite av betydelsen i rekommendera, att jag liksom går i god för den :)

  SvaraRadera
 4. Mina recensioner blir också långa, det finns ju så många aspekter att ta upp ofta.

  SvaraRadera
 5. Bloggen är ju ett utmärkt forum att få vara ärligt på, men jag väljer nog ändå mina ord, särskilt om jag inte gillar en bok. De riktigt dålig läser jag sällan ut så där blir det inte så många totalsågningar på bloggen.

  SvaraRadera