måndag 14 januari 2013

Varulvar i Storkyrkan

Varulvar i Storkyrkan av Martin Olczak

Detta är tredje delen i serien Jakten på Jack, lättläst urban fantasy för barn med monster och diverse sagoväsen (varulvar, bergstroll, vättar, svartalver och vittror...) mitt i Stockholm och nutid. När boken börjar kastas man direkt in i handlingen som fortsätter precis där andra boken tog slut, och man behöver alltså helst ha läst de föregående böckerna innan man börjar med den här.
Trolldom i Gamla stan är den första boken i serien och där ska den föräldralöse Jack få bo hos sin moster över sommaren. Moster har en brödrostverkstad (!) i Gamla stan, kör motorcykel och verkar inte ett dugg förvånad när Jack redan första kvällen hemma hos henne upptäcker att han har magiska krafter. I stället ber hon honom sätta sig ner för hon måste berätta för honom om hans föräldrar. Det visar sig att Jack inte är fullt så föräldralös som han trott i hela sitt liv, och att hans föräldrar måste räddas ifrån fångenskap. Eller från livsfara. Och ganska omedelbart efter att Jack har fått veta detta så brakar helvetet löst kring honom och mostern. De måste fly för sina liv, och blir jagade av varulvar och diverse spännande oknytt genom Stockholms gator. De får hjälp av en liten vätte som heter Rurik som bokserien igenom kommer med glada tillrop och goda råd samt åker med i mosterns motorcykelväska.
I andra boken, Vålnader på Vasaskeppet, har Jack & Co på Vasaskeppet lyckats lägga beslag på Silverkompassen, och den tredje boken, alltså Varulvar i Storkyrkan, börjar med att de ligger gömda i en stängd gammal järnvägstunnel. För att rädda Jacks föräldrar behövs förutom den där Silverkompassen också ett hårstrå från mamma eller pappa och det är detta som ska hittas i den här boken. Ut från järnvägstunneln, alltså, och iväg på gatorna igen. Och jagade blir de omgående. Dessutom får de ett antal varningar, framförda på väldigt originella sätt typ tusentals insekter som sätter sig på ett bord och formar orden "sök inte efter Jacks föräldrar". Faktiskt kommer Jack att träffa på sina föräldrar i den här boken, men bara en kort stund och de sitter verkligen pyrt till. Han kan inte rädda dem nu så vi får fortsätta att följa honom i fjärde boken som heter Häxor i tunnelbanan innan det hela blir avklarat.

Jag gillar de här böckerna, och de lånas ganska friskt på biblioteket där jag jobbar, så de verkar gå hem hos barnen också. Det är definitivt inga böcker man läser för djupa karaktärsbeskrivningar eller fundersamma tankar kring livet - nej, det är action. Action från sida 1 till sida 85 (de är inte så tjocka) och Jack kastas från den ena farofyllda situationen till den andra i ett halsbrytande tempo. Ändå blir det inte för flippigt utan det är lätt att hänga med på vad som händer. Bra bok att sätta i händerna på dem som efterfrågar spännande böcker - men som ännu inte mäktar med tjockare och svårare böcker än.

För vem? 8 - 13 år

2 kommentarer:

  1. Leo gillar den här bokserien mycket och pratar massor om dom. Vi gjorde en "Jakten på Jack"-resa till Stockholm där vi letade upp plankan på Grönan och besökte Vasa. Sedan tillbringade vi en evighet inne i Storkyrkan och letade efter en grav. leo frågade till och med en guide som bläddrade i en massa pärmar för att hjälpa till att leta. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, en Jakten-på-Jack-resa, vilken kul idé! Och FANNS det verkligen ingen grav i Storkyrkan man kunde öppna och komma ner i hemliga tunnlar under Gamla Stan i? Dåligt, dåligt - här kunde Stockholm tjäna mycket turistpengar.

      Radera