tisdag 26 februari 2013

Farfar berättar om Zoltan

Farfar berättar om Zoltan av Per Østergaard

Wow! Detta är andra boken på kort tid jag läser från Hegas förlag där jag med skräckblandad förtjusning undrar får man verkligen göra så här? Först fnissade jag över absolut utflippade böckerna om Hugo och Holger och undrade om det verkligen gick an att ha sån knasig humor och så annorlunda bilder i nybörjarböcker för barn (läs här vad jag skrev om dem). Det går absolut. Barnen här där jag jobbar gillar dem och de lånas friskt.
Och nu fnissar jag över den blodigaste bok jag läst på länge - och den är också en bok för nybörjarläsare från Hegas, med mycket lättläst text. Och den är full med avslitna armar, inälvor som flyger och blod som flyter på varje sida. Jag fullständigt älskar det här och den här sortens humor, och jag vet redan ett antal barn som kommer att läsa och fnissa åt detta....men vad kommer alla vänner av ordning att säga? Jag bävar. Jag har  genom åren fått ta emot en hel del åsikter från föräldrar som ansett att vi ska ta bort böcker från biblioteket som har stötande innehåll - och det kan vara helt olika böcker som Hedvig och sommaren med Steken av Frida Nilsson eller Pernilla Stalfelts "fakta"-böcker om bajs eller sex. Vad ska de nu säga om detta? Men faktiskt tycker jag att det viktigaste som finns är böcker lockar barn till läsning. Om det nu är så att det är blodig eller sjuk humor - so be it. Jag vill att de ska få aha-upplevelsen att en bok kan vara så rolig att man skrattar när man läser den, vilja läsa fler böcker som är roliga och på så sätt komma över den där första tröskeln många har till att vilja läsa böcker och tycka det är kul. Läsglädje! framför allt.

Simon och Nassim ber farfar berätta något från förr i tiden, något som "ska handla om massa blod". Så farfar berättar om den oövervinnerlige riddaren Zoltan. När Zoltan såg en fiende svingade han sitt svärd, står det, och tre hugg med svärdet betydde tre döda män. Och så får man då se Zoltan svinga svärdet. Chop chop chop! står det. Armar flyger, hjärtan och tarmar skvätter iväg och Zoltan ser vildsint ond och glad ut.
Men en dag möter Zoltan en modig soldat som tydligen har ett ännu bättre svärd än Zoltan. Om ni har sett Monty Pythons The Quest for the Holy Grail, scenen där kung Arthur möter den svarte riddaren som vaktar en bro, så är detta precis samma grej. Zoltan blir av med både armar och ben - men han ger inte upp. Först slåss han genom att sparkas med benen och när han blir av med dem också så spottar han ihjäl sina fiender. Jätteäckligt! Men han blir en hjälte och på hans gravsten (som man får se i slutet på boken) står det Zoltan - Mördarloskan.
Simon och Nassim blir enormt imponerade och tycker farfar är super-cool.

För vem? 6 - 9 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar