måndag 25 februari 2013

Tematrio: Sportlov

Jag hoppar för en gångs skull på Lyrans tematrio, där hon den här veckan tycker att vi ska

Berätta om en bok där någon sport, idrott eller ett sportintresse har en betydande plats!

Märkligt - jag söker verkligen inte efter böcker som handlar om sport eller så - men jag kom faktiskt på så många titlar att jag måste välja bort de flesta av dem. Tänk vad sportig jag kände mig nu helt plötsligt! De här tar jag med:

Mika v/s Mika av Ylva Wallin är något så ovanligt som en bok där huvudpersonen håller på med orientering, som ju är min sport. Det är massor av orienteringsskildringar, träning och tävling och det tycker jag är riktigt kul att läsa. Sen har ju huvudpersonen Mika stora problem med sig själv, med ätstörningar och annat så det är så lagom kul - men orienteringen gillar jag.


Ingen rädsla av Niklas Krog läste jag för jobbets skull eftersom jag skulle bokprata om den. Ååh, tänkte jag, att behöva kämpa sig igenom en bok om basket. Som det ju är. Men Krog skriver så vansinnigt bra så att efter en stund satt jag och var totalengagerad i basketmatcherna. Gillade boken så mycket att jag läste både andra och tredje boken om Turk och Ayla (fast jag inte behövde, skulle bara prata om den första boken i serien).

Dagen efter av Lionel Shriver där huvudpersonen blir (eller inte blir) ihop med en snooker-spelare på elitnivå i England. Det är en fantastisk bok där man får läsa två olika händelseutvecklingar efter en speciell brytpunkt i bokens början. Antingen kysser huvudpersonen snookerspelaren, och har sedan i vartannat kapitel ett förhållande med honom - eller så kysser hon honom inte och vartannat kapitel handlar om hur hennes liv då ser ut. I vilket fall som helst så satt Carolina "Totalt Ointresserad av Sport" Landin efteråt och kollade berömda snooker-matcher på youtube. Pinsamt men sant.Och om nu snooker totalt diskvalificerar mig så vill jag bara protestera och säga att jag valde bort böcker om löpning och fotboll, galopp och travsport bara för att ta med den. Till och med en om hundkapplöpning fick väljas bort. Så det så.

24 kommentarer:

 1. Oj oj du hade mycket att välja mellan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men säg inget till min sambo, han lever i tron att jag är total sport-ointresserad...

   Radera
 2. En bok om orientering tror jag aldrig att jag har läst! Kul att vi båda tog med Dagen efter!

  SvaraRadera
 3. Hade också med Krog i min trio, även fast jag tyvärr tyckte att serien dalade lite för varje bok.. Tror även jag läst Mika vs Mika för längesedan, kände igen den nu när jag läste om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också bäst om första boken om Turk.

   Radera
 4. Jag har läst Mika vs Mika och blev jättepeppad på att börja med orientering! Men det fanns inte där jag bodde, så det blev inget. Men boken var bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var den! Synd på orienteringen - jag som trodde man kunde göra det överallt... (till och med i södra Skåne där jag bor finns det klubbar. Klubbar, men ingen skog. Så vi får köra långt för att springa)

   Radera
 5. Inte läst någon i din trio. Men orientering är kul. :)

  SvaraRadera
 6. Snooker tittade jag mycket på förr och visst är det en sport :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill mena det! Inte en av de mest konditionskrävande sporterna, kanske...

   Radera
 7. Jag har inte hört talas om någon av dessa. Kan konstatera att man kan hitta mycket mer böcker med sport i handlingen än vad man tänker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allra lättast verkar det vara om man letar bland barn- och ungdomsböcker. Undras varför?

   Radera
 8. Det var klockrena böcker, det bor nog en sportfåne inom dig
  Mia

  SvaraRadera
 9. Jag har gillat Niklas Krogs sätt att skriva sedan jag var barn, så jag vill väldigt gärna läsa Ingen Rädsla. Jag hoppas att jag får tag på den någon dag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Krogs böcker - läste En krigares hjärta när den kom och har läst allt sedan dess.

   Radera
 10. Tack för tips om orienteringsboken. Ska definitivt läsa den. Nyfiken på hur sporten beskrivs. Bra antar jag eftersom du som orienterare gillar den. I Sandor / Ida (hette den så?) vill jag minnas att Sandor orienterar. Men mest av anledningen att han skulle göra något "töntigt"....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör han??? Tänk, det har jag helt glömt bort! Jag bara minns att han dansar balett. Måste genast kolla!

   Radera
  2. Inte helt osannolikt att jag blandar ihop boken med någon annan. (Vilken???) Poängen är dock densamma...

   Radera
  3. Ja frågan är vilket som har mest töntstämpel. Balettrikåer eller orienteringsnylonkläder i klatschiga färger...

   Radera
  4. Nu har jag läst Mika vs Mika...på ditt tips... för orienetringens skull...Är Ylva Wallins första Tre bommar och en spik läsvärd?

   Har också kommit på att det var i Lisa Bjärbos Det är så logiskt ... som killen sprang det lagom töntiga orientering...

   Radera
  5. Tre bommar och en spik är klart läsvärd. Jag läste den före jag läste Mika v/s Mika och vill minnas att det handlar ännu mer om orientering. Också att det handlar om en annan tjej i samma orienteringsklubb.

   Var det i Det är så logiskt....? Den har jag ju också läst! Men glömt att han (Johan heter han väl??) orienterar. Den har vi på bibblan, måste genast gå och friska upp minnet.

   Radera