torsdag 14 februari 2013

Robert Jordan, Rand al'Thor och jag

För ett antal år sen så läste jag Robert Jordans fantastiska fantasy-epos Wheel of Time. Jag försökte nu räkna ut ungefär när detta var och kom fram till mitten på 90-talet eller så. (hej vad tiden går...) Jag började läsa den svenska översättningen, blev helt och synnerligen uppslukad av denna värld och läste och läste och läste. Fast då fanns bara ungefär fyra böcker i serien översatta till svenska (och varje engelsk bok blev två svenska, så jag plöjde ju egentligen åtta ganska tjocka böcker i rasande takt) och bok fem och sex köpte jag på engelska. Jag vet att jag kånkade runt med de där överallt, läste när jag fick minsta stund över. Sen tog det slut. Inga fler böcker fanns skrivna. Och jag fick snällt gå och längta efter att Jordan skulle skriva färdigt nästa bok.

När han väl gjorde det så hade det gått ett antal månader. Och det är så i Wheel of Time att storyn brer ut sig i väldigt många sub-plots och enormt många personer att hålla reda på - daet är fantasyvärldens största och längsta såpa. När jag satte igång läsningen igen satt jag mest och försökt komma ihåg vem? var? vilka då??? och kom inte in i boken förrän efter många många sidor. Men jag läste slut och började längta efter nästa. Fast när den väl kom så orkade jag inte riktigt just då ta mig an det där vem/var/när/hur var det nu igen-andet, så boken blev stående i hyllan.

Och nästa bok kom utan att jag hunnit läsa den förra. Och nästa. Och det var nu jag började tänka att "den där Wheel of Time, den ska jag läsa om när jag har alla böckerna tillgängliga. När hela serien är avslutad och man kan läsa den i ett svep och hålla alla personer och händelser i huvudet.

Men när skulle den dagen komma då? Robert Jordan verkade inte sluta skriva. Bok efter bok kom ut, och jag ville läsa men tänkte att sen. Sen ska jag göra det. När alla böckerna är skrivna.

Men sen. Sen gick karlen och dog!! Robert Jordan alltså! Utan att först bli färdig med sin bokserie. Maken till fräckhet!

Men ännu mer sen så utsågs en annan författare, Brandon Sanderson, att avsluta Wheel of Time. Det var inte gjort i en handvändning - han behövde hela tre böcker till på sig för att kunna avsluta det hela. 8 januari i år kom den sista boken, A Memory of Light.

Och nu är jag alltså där. Hela serien finns skriven. Det är dags att läsa om. Och jag har länge tyckt att det har lästs alldeles för lite fantasyböcker i mitt liv den senaste tiden - en massa andra böcker (visserligen bra men inte den sorten jag egentligen gillar mest) har bufflat sig före i läslistan och bokhögarna. Sista inspirationsknuffen fick jag av Bokstävlarna. Hon läser också om Wheel of Time.

Nu är det dags. Jag har redan kommit halvvägs i första boken och det är alldeles, alldeles underbart. Som att komma hem igen.

Ja, jag kommer skriva om min Wheel of Time-läsning här på bloggen. Men mer för de redan frälsta och insatta, med mängder av spoilers och nostalgi. Be warned!

4 kommentarer:

 1. Allt detta snack om WoT får till och med mig att bli sugen! Har bara läst de första två, men jag gjorde det enorma misstaget att lyssna som ljudbok... Kass uppläsare gjorde inte upplevelsen speciellt bra, och jag avfärdade böcker snabbt. Nu kanske det är dags att göra om, göra rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, gör ett försök igen! Och att lyssna var nog inte bra, nej, för vilken evinnerlig tid det skulle ta med all denna text. Det är väldigt lättläst text - man bara glider igenom. Jag gjorde samma misstag fast med en av Stephen Kings böcker. Det var en bra uppläsare, ändå, men tog alldeles för lång tid.Jag gillar annars att lyssna på böcker, men tycker de ska vara på max 10 timmar eller så.

   Radera
 2. Vilken härlig text. Lyckligtvis har jag inte läst någon bok av Robert Jordans eller Brandon Sanderson, så nu har massor av härliga läsupplevelser framför mig någon gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad roligt, och så mycket bra du har att se fram emot! Brandon Sanderson har jag sedermera läst allt av, han blev min favoritförfattare.

   Radera