måndag 4 februari 2013

Svarta skogens hemlighet 1 & 2

Svarta skogens hemlighet 1 - En farlig önskan av Beth Bracken och Kay Fraser
Svarta skogens hemlighet 2 - Ut ur skuggan av Beth Bracken och Kay Fraser

Det här välbehövda böcker och oerhört vackra böcker med mängder av helsidesillustrationer som passar fantastiskt bra till innehållet. Illustratören Odessa Sawyer blandar digitalt måleri med foton och handgjorda teckningar (står det längst bak i boken). Resultatet blir att de två huvudpersonerna ser helt verkliga ut, men rör sig i en skog som ibland ser ut som en John-Bauersk trollskog, ibland som en vanlig granskog. Det är som det ska vara - i Svarta skogen möts människornas värld med feernas värld. En del bilder är så vackra så man vill kliva in i dem. Fast det är inte bara skog - det är en salig blandning med miljöer från en vanlig högstadieskola, villakvarter, fängelsehålor hos feerna, ett vanligt kök. Och så tjejerna, då, huvudpersonerna, med hoodtröja och basketkängor. Det liknar inget annat jag sett och jag gillade böckerna innan jag ens läst texten.

Med välbehövda menar jag att den här sortens böcker behövs. Det är nämligen mycket lättläst text fast målgruppen är ungefär 9 - 14 år. Även fast texten är lättläst så är det inte något barnsligt innehåll. Kompisproblem och kärleksproblem blandas med fantasy, och en del bilder kan till och med vara lite otäcka.
Textsidorna har kanske 10-12 rader, mycket luftigt satta. Det är korta meningar. Och även innehållet är lätt att förstå - saker som händer upprepas i texten så att läsaren säkert hänger med på det som händer.

I första boken En farlig önskan får vi lära känna Lucy och Soli som är tretton år. De har alltid varit bästa vänner fast de är rätt olika. Lucy är ljus, utåtriktad och modig. Soli är mörk,  håller sig mer i bakgrunden och är mer rädd och försiktig. Nu har Soli blivit kär i en kille, Aron, och Lucy erbjuder sig att prata lite med Aron för att se om han säger något särskilt om Soli. Det blir helt fel, för Lucy blir själv kär i Aron och de kysser varandra. Och Soli ser det...
I närheten där de bor finns den Svarta skogen där det sägs att Feernas rike börjar. Lucys mamma säger att om man önskar något när man står i Svarta skogen så kan det bli som man önskar. Tyvärr står Lucy och Soli i Svarta skogen när Soli helt förtvivlad och ledsen skriker till Lucy att hon önskar att hon försvann. Och Lucy försvinner. Hon blir tagen av feerna.

I andra boken Ut ur skuggan sitter Lucy i en fängelsehåla hos feerna och är ju rätt låg. Soli har förstått att Lucy är fången hos feerna, och ger sig ut i Svarta skogen för att försöka rädda henne.

Det hinner inte hända mer i de två första böckerna, för det är ingen stor textmängd och så är tempot ganska lågt (men det blir inte tråkigt). De två avslutande delarna ska komma på svenska hösten 2013. Nypon förlag, som specialiserar sig på lättlästa böcker för barn med lässvårigheter, ger ut, och det tycker jag de ska vara stolta över. De här böckerna är vackra bevis på att lättlästa böcker inte behöver vara vare sig tråkiga eller barnsliga.

För vem? 9 - 14 år

Jag scannade in ett uppslag i vardera boken för att finare visa bilder och text:


Ur En farlig önskan

Ur Ut ur skuggan

2 kommentarer:

  1. Vilka vackra böcker. Och så bra med lättlästa böcker med "vuxet" innehåll. Min mamma som har jobbat med svenska 2 (heter det så fortfarande?) på högstadiet har efterlyst sådana böcker länge. Så du har nog rätt i att de är välbehövliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som ren bonus lockar de de "vanliga" läsarna också, bara för de är så fina. Min dotter är tolv och storläsare, men hon såg dem ligga hemma, bläddrade lite och satte sig sedan ordentligt och slukade dem på en halvtimme (och var rätt förgrymmad över att inte del 3 och 4) hade kommit. Samma sak med min yngre kollega på jobbet som bara skulle lägga in böckerna i systemet. Det tystnade vid det skrivbordet en lång stund, och bläddrades och oh-ades och ah-ades.

      Radera