söndag 10 februari 2013

Utsikt från livets planet (Lennart Lordis loggbok)

Utsikt från livets planet (Lennart Lordis loggbok) av Tove Berggren

Jag fick den här boken rekommenderad åt mig. Av en kille som är 11 år. Den står på bokjuryhyllan hos oss, och jag har inte hunnit läsa alla nya böcker där än. Den här plockade han direkt, för han tyckte den verkade som "Dagbok för alla mina fans". Han är annars absolut inte en av de där som läser mest - snarare tvärtom. Men den här kom han med ett par veckor senare, och med lysande ögon berättade han att han hade läst hela, och att den var "riktigt, riktigt bra, och du borde läsa den faktiskt".

Så det gjorde jag. Jag hade lite svårt att gilla den de första kapitlen, för jag kunde inte riktigt tycka om det korthuggna språket med korta meningar och många tankesprång - men jag såg hela tiden den här killens lysande ögon framför mig och "den är riktigt, riktigt bra", så jag läste vidare. Och så ganska snabbt hade jag accepterat det korthuggna språket som Lennarts eget sätt att skriva, och tankesprången kändes helt rätt för någon som honom, och så småningom så började allt hänga väl ihop som tankar och funderingar i hans liv och valda nerslag i hans vardag och jag gillade det mer och mer. Efter halva boken var jag frälst. Det här var ju riktigt bra! Vilka smarta tankar! Så mycket klokheter och finurligheter! Och knäppa och roliga saker! Och vilken fantastisk fröken Lennart har i skolan! Och...och...och... Jag förstod de lysande ögonen.

Här är en typiskt fin formulering - enkel, men djup. Jag fick lite tårar i ögonen, faktiskt:

"Jag tycker synd om vuxna, sa Kasper. I alla fall om mina föräldrar.
Varför det? sa Vera.
När jag är hos mamma tycker jag synd om pappa, och när jag är hos pappa tycker jag synd om mamma, sa Kasper. För att jag inte kan vara hos båda samtidigt.
Då tyckte jag synd om Kasper."

Lättläst är det också. Kapitlen, "loggar" ur Lennarts "loggbok" (dagbok är helt töntigt att säga), är korta och man vill hela tiden bara läsa en logg till. Meningarna är som sagt mycket korta. En del finurliga ord finns men inga svåra. Och jag kan förstå att en elvaåring känner igen sig mycket i Lennart Lordis tänkande och funderande. Det här är bra, och jag rekommenderar den varmt vidare. Med lysande ögon.

För vem? 9-14 år

Och kolla! Lennart Lordi har en egen blogg också! (Tove Berggren hjälper honom lite, kan jag tänka...) Ska genast tipsa min Lennart Lordi-kollega. Och hans kompisar.

11 kommentarer:

 1. Carolina, TACK för dina ord som ger mig tårar i ögonen! Och för att du påminner mig om varför det viktigaste som finns är att skriva för barn. Hälsa 11-åringen med de lysande ögonen att jag blev sååå glad för hans respons. Och att Lennart Lordis andra loggbok - Nödsignal från horisonten, kommer i början av mars!Varma hälsningarfrån Tove:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du hittade till min blogg, Tove! Jag ska hälsa 11-åringen, och givetvis ska det läsas nästa loggbok! Längtar!

   Radera
  2. :)Lennart Lordi har en egen Logglåt också, tipsa honom om den! Finns på Lordis blogg och på youtube!:)

   Radera
 2. Också läst och gillat. Var dock först tveksam till hur den skulle gillas av eleverna, men när nu både du och kollegorna sagt att det funkar så ska jag gå hårt ut med tipsandet av den!

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att ni har upptäckt Lennart Lordi! Ja, det är en kanonbra bok som väcker nyfikenhet - och funderingar att diskutera vidare kring. Det ska bli så kul att ha med Lennart och Tove i vårt skolprogram i april!
  Varma hälsningar från Madeleine på VETENSKAPSFESTIVALEN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir bra och många intressanta frågor!

   Radera
 4. Jag är så glad att jag har hittat din blogg med tips om böcker för barn. Det blir ofta så konstiga recentioner på dem. Gillar att du skriver varför du gillar/ogillar böckerna.
  Tycket också att det är fantastiskt bra när du beskriver böckerna ex: för den som är mittemellan lättläst och kapitelbok. KANON!
  Den här sidan bokmärker jag och rekommenderar till andra!

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet!! Vad kul att du gillar min blogg! Nu kommer jag gå runt och vara glad resten av dagen.

   Radera
 5. Nu har jag också läst Lennart Lordis loggbok. Hur charmig som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den! Vi har fått "Nödsignal från horisonten" till vårt bibliotek nu. Jag ska läsa - men den har redan blivit utlånad så jag får väl lugna mig lite.

   Radera