Den här veckan frågar Annika i sin jerka:
Brukar du läsa om böcker?
Allra först så tänkte jag att "nä, det gör jag inte", men så tänkte jag efter och kom på att det gör jag ju visst. Inte händer det ofta nuförtiden för det är så många andra böcker som tränger sig på och kräver att bli lästa nu nu nu, men fortfarande kan jag fastna i en gammal bok jag läst förr, bara för att jag skulle "kolla något", och så läser jag om alltihop. Eller så kan det komma någon fin ny utgåva av en klassiker jag redan har, och har läst. Jane Austens Stolthet och fördom t ex, eller Emma. Då måste jag bara ha boken för att nya utsidan är så fin. Och så börjar jag läsa lite på första sidan. Och så är jag fast. Utvandrar-sviten av Moberg läste jag om för några år sen bara för att jag just då lyssnade sanslöst mycket på Kristina från Duvemåla. Det liksom bara händer då och då utan att jag har någon egentlig koll eller planering på det.
Och just nu håller jag ju faktiskt på med ett gigantiskt omläsningsprojekt av en mastodont-fantasy-serie: Wheel of Time av Robert Jordan. Den består på engelska av 14 tjocka böcker. Varje bok har blivit två böcker i svensk översättning (utom de sista tre som inte översatts till svenska) så det är en rejäl hyllrad böcker att plöja igenom. Anledningen till att jag läser om är att då när jag läste serien första gången så kom jag bara till bok 7 eller 8 (av de engelska alltså...). Sen tänkte jag vänta på att serien skulle bli färdigskriven innan jag läste resten för det var himla jobbigt att återknyta bekantskapen med Jordan-universum och alla triljoner karaktärerna i hans böcker en gång om året eller ännu mer sällan när böckerna kom ut. Jag glömde hälften mellan varven. Men sen gick den där Jordan och dog. Och jag gav upp lite. Nu har en annan författare avslutat hela serien och jag vill ju veta hur det slutar. Fast för att ha en chans att hänga med så var jag tvungen att börja läsa hela serien från början igen. (fast jag älskar varje stund av Wheel of Time-läsningen).
Ändå var det mer omläsande för mig förr. Jag måtte haft mycket tid över när jag var i tonåren och tjugo-åren, för då läste jag ofta om böcker. Sagan om ringen-trilogin läste jag t ex regelbundet en gång om året. Och så hade jag favoriter från när jag var liten som inte skulle stå i bokhyllan och känna sig ledsna och övergivna. De läste jag också om då och då.
Jag läste också om böcker när jag var liten men tyvärr hinner jag inte längre. Precis som du påpekar hade man kanske mer tid när man var yngre ;)
SvaraRaderaMer tid, och nog mer lust till att återvända till böcker.
RaderaFavoritböcker läser jag gärna flera gånger, det var nog likadant när jag var yngre. Tror jag;).
SvaraRaderaDet verkar som att man få mindre tid ju äldre man blir. Underligt.
SvaraRaderaDå borde man ju helt logiskt vara enormt stressad när man är pensionär?
SvaraRaderaDet där med att man hade mer tid som ung tycker jag känns rimligt, därför vill jag inte skjuta upp alla omläsningar till pensionsåldern som många skriver i veckans jerkakommentarer! Fast kanske är det så enkelt som att barnböckerna var kortare och lättare och man därför hann med fler.
SvaraRaderaJag känner också igen mitt barn-läsar-jag i din text: att läsa favvoböcker för att de inte skulle känna sig ledsna och oälskade... :D
Jomen visst går det mycket lättare att läsa om en barnbok! Fast när man var liten läste man förstås lite långsammare, kanske?
RaderaJag tror jag läste om böcker mindre när jag var i tonåren :P
SvaraRaderaLÄste någonstans att framförallt barn vill läsa samma böcker om och om igen, men minns tyvärr inte den framstuderade anledningen..
SvaraRaderaTror det är den där tryggheten - man vet vad man får. De är ju gärna likadana med maten!
RaderaJag borde verkligen läsa om Stolthet och Fördom, jag med :)
SvaraRaderaDen håller för många omläsningar.
RaderaKänner igen mig i det där bläddrandet som slutar med flera timmar i läsfåtöljen. Sådant brukar av någon anledning hända mig när jag borde *infoga valfritt husmorsgöromål* :)
SvaraRaderaJo, men visst är det ett himla bra sätt att skjuta upp de där göromålen. Och bättre - måstena springer ju ingenstans.
RaderaVisst har det hänt att jag läst om lite böcker, men det kommer ju så många nya fantastiska böcker hala tiden så man hinner inte så ofta.
SvaraRaderaDe nya böckerna kräver verkligen plats i läshögen...
RaderaJag läste också om i barndomen, men nästan aldrig numera.
SvaraRaderaSjälv tycker jag att det är ganska jobbigt att läsa böcker på engelska :)
SvaraRaderaMan vänjer sig. Fantasy är dessutom lite lättare, känns det som.
RaderaDet är det där ständiga dilemmat - tiden.
SvaraRaderaJa när jag var yngre läste jag om böcker jätteofta.
SvaraRaderaMen nu blir det inte tid till det.
Mia
När jag var barn och ung vuxen läste jag ofta om böcker, men nu har jag så mycket olästa böcker som väntar på mig, så jag tycker inte jag har tid att läsa om. När jag blir pensionär, då ska jag läsa om alla mina favoriter! Wheel of time har min make läst, på engelska, så den serien känner jag till, men fantasy är inte min typ av böcker, så han får ha dem i fred för mig...
SvaraRaderaNär jag blir pensionär ska jag inte läsa om - då ska jag läsa allt det nya som jag inte hunnit med.
Radera