söndag 19 maj 2013

Läsfunderingar 4 - stereotyper

Just nu läser jag en tjock fantasybok (Wheel of Time del halvvägs av tusen eller så) och har precis avslutat en ganska klichéfylld deckare (Fladdermusmannen). Nu är väl just den sortens böcker mer fyllda av stereotyper än andra. Men...

Varför är det alltid de onda och elaka som har "flyende haka"? Eller "tätt sittande ögon"? Har någon tunt hår så är det heller ingen att lita på. För att inte tala om när någon är under medellängd. Kort kille med flyende haka, tättsittande ögon och tunt hår - be warned!

Däremot kan du helt slappna av om den du möter har "brusigt rött skägg", "stora händer" och "ett bullrigt skratt". Då är det en godmodig och trevlig person du har framför dig. Kan absolut litas på. (utom Jussi i Bröderna Lejonhjärta, men det är ju det som är så överraskande med honom).

Helt tillfreds och trygg kan du vara när du träffar någon som är lång, med stolt hållning, klar blick och gärna ett smittande skratt. Har hen sångröst också så är världens problem så gott som lösta och den där med flyende haka kan lika gärna gå och gömma sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar