fredag 3 maj 2013

Bokbloggsjerka 3-6 maj

Den här veckan frågar Annika i sin jerka om

Kan du dela med dig av några boktitlar/författare som får en att vilja resa?

Det finns många författare och böcker som får mig att vilja resa - det är en av de bästa sakerna med att läsa, ju! Att få "komma" till länder, städer och vackra platser man annars inte kände till. Eller att få komma tillbaka till ställen man känner väldigt väl till men inte har besökt på länge. Jag väljer ut tre stycken:

Åsa Larsson skriver om Kiruna och trakterna i norra Norrland så att jag ibland allvarligt överväger om det inte vore det bästa stället i Sverige att bo på. Vilken natur! Skogar utan slut! Och då ska man ändå veta att jag är en sån som tycker vintern är en jobbig parentes på året, och att snö mest är i vägen och is är halt. Men hon får det att bli lockande till och med med snöfall i april.

Och så har vi då Astrid Lindgren. Jag är uppvuxen i Småland, och när jag läser om Emil (och alla de andra böckerna) för barnen så kan jag se de där skogsvägarna och stenmurarna framför mig, de små mörka skogstjärnarna, grindarna, De Röda Stugorna Med De Vita Knutarna förstås, men även kullerstensgränder i sommarheta små sommarstäder med trähus. Och solvarma klipphällar i Stockholms skärgård! Och...och...och... Sen är det ju så att jag förutom att ha läst sönder alla hennes böcker också har sett alla filmatiseringarna framlänges och baklänges när barnen har vuxit upp, och ibland har jag svårt att skilja på om det är miljöerna från filmerna (sommarnatten i ödebyn i Rasmus på luffen - underbar!) jag har i huvudet, eller om det är sånt jag själv har tänkt upp när jag läst böckerna.

Amanda Hellberg är också en mästare på att beskriva miljöer så att man Är Där. Eller vill åka dit, om man inte har varit där förr. När jag har läst hennes böcker känner jag bara hur jag måste åka till Oxford. Eller åka tillbaka till Skottland. Eller exakt hur det luktar i en gammal sommarstuga i svensk skog, eller hur det låter när det regnar på taket till uterummet där, eller hur gräset känns när man går ut en tidig sommarmorgon...

För mig kan faktiskt miljöbeskrivningarna vara viktigare än karaktärerna i en bok. Jag vill förflyttas när jag läser!

17 kommentarer:

 1. Just det- Amanda Hellberg har jag tänkt läsa jättelänge men inte kommit mig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första, Styggelsen, minns jag inte hade såna där fina miljöbeskrivningar - men den var bra och läskig ändå. Om du nu börjar med den.

   Radera
 2. Jag hade inte kommit att tänka på Astrid Lindgren. Hon känns nog mer som hemma än borta för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast när jag inte längre är där så vill jag ju resa dit...

   Radera
 3. Jag håller med dig om miljöbeskrivningar, de är viktiga i böcker och dåliga beskrivningar kan påverka hela handlingen. Jag vill oxå gärna förflytta mig till de världar författaren skildrar och därför blir miljöbeskrivningar så betydelsefulla :)

  SvaraRadera
 4. Visst ger fina miljöbeskrivningar en längtan till vissa platser. Norrlandsbeskrivningar ger alltid mig en längtan till mina barndomstrakter.

  SvaraRadera
 5. Åsa Larsson gillar jag! Tycker det är så bra att Norrland uppmärksammans på deckarkartan (jag är ju från norrland så...) :)

  SvaraRadera
 6. Du vet den där scenen där tjejerna i Barna i Bullerbyn ska gå och handla? Och så glömmer de saker hela tiden? Två minuter från där det är inspelat är jag uppvuxen ;) Det är dock liiiite mer civilisation där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul!
   Fast allra mest längtar jag ju till de där "ociviliserade" trakterna och tomma skogsvägarna och sånt. Nu förtiden får man åka rätt långt ut i obygden för att hitta det.

   Radera
 7. Norrland låter som helt fantastisk plats när man läser Åsa Larsson. Trots morden då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju så stort så det får plats en hel del mord utan att det känns påträngande, kanske?

   Radera
 8. Nej där håller jag inte med dig men det är nog för att jag bor med skogar runt mig. Jag vill ha öppna landskap, typ Lundell.
  Har ännu inte läst Hellberg trots två i hyllan
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag har vackra böljande öppna landskap omkring mig men längtar till skogen... Där trivs en orienterare som jag bäst.

   Radera
 9. Astrids böcker får mig alltid att vilja bo i de miljöer hon beskriver! Minns så tydligt när jag läste Ronja Rövardotter första gången, jag ville flytta ut i skogen och bli kompis med en rumpnisse! :)

  SvaraRadera
 10. Kiruna besökte jag som liten, skulle gärna göra ett återbesök och se staden och naturen med vuxna ögon.

  SvaraRadera