söndag 12 maj 2013

New Spring

Jag har tagit mig an det stora projektet att läsa om Wheel of Time. Här kan du läsa mer om det... Fast just den här boken hör faktiskt inte till själva omläsningsprojektet egentligen, för när den kom ut någon gång mellan bok 10 och 11 i Wheel of Time så hade jag slutat läsa serien. Så jag har inte läst den förut. New Spring är en prequel till resten av Wheel of Time och handlar om det som hände de ungefär tjugo åren före händelserna i bok 1. Man ska absolut inte läsa den här som första-bok i serien ifall man tänker ge sig på att läsa Wheel of Time men inte gjort det förut. Visst kommer händelserna först, men de känns mer som en fördjupning för dem som redan är helt försjunkna i WoT-universumet och vill veta mer om Moraine, Lan och det dagliga livet i Vita Tornet.

För det är det New Spring handlar om. Vi får läsa om när Moraine blir Aes Sedai. Hur hon genomgår provet för att bli det, hur hon väljer ajah och väldigt mycket om hur saker och ting går till i Vita Tornet innan händelserna i WoT sedan vänder allt upp och ned. Det är också väldigt mycket om Siuan Sanche, hon som senare blir den Amyrlintronande men som hela novis- och antagningstiden är Moraines bästa vän. Moraine och Siuan är med när en Aes Sedai som heter Gitara får en slags syn där hon ungefär ropar att "han är född! Han drar sina andetag just nu på Drakberget! Draken är återfödd!" och därefter faller död ner. Och Moraine och Siuan tycker därefter att deras liv ska gå ut på att söka upp denne Draken återfödd och se till så att hans liv inte tar slut i förtid. Ungefär. Vi får också läsa om Lan, Malkiers kung-utan-land när han rider omkring och är manlig och krigisk och absolut inte vill ha med några Aes Sedaier att göra överhuvudtaget. Han vill mer eller mindre utrota ondskan på egen hand. Lite Chuck Norris-style sådär.

Grejen är att när man läser den här New Spring så blir det aldrig särskilt spännande. Jag vet ju redan vad som ska hända! Moraine kommer att träffa Lan och göra honom till sin väktare, Siuan Sanche kommer att bli Amyrlintronad och avsatt som Amyrlintronad och släckt, Moraine kommer inte att bli tvingad till att bli drottning av Cairhien (som är ett stort hot mot henne i den här boken) och hon och Lan kommer att träffa Rand & Co i Tufloden om tjugo år när de är väletablerade som aes sedai/väktare. Intressant är det, visst (speciellt hur det går till när en aes sedai genomgår sitt prov för att få sjalen), som fördjupning. Men aldrig spännande.

Den här prolog-boken, eller prequelen i fint försvenskad engelska, skulle egentligen följas av två prequel-böcker till. Bok två skulle handla om Tam al'Thor och hur han deltog i aielkrigen och hittade den nyfödde Rand i snön, och bok tre mer om hur Moraine och Lan sökte efter Rand de sista åren innan WoT sätter igång. Men författaren Robert Jordan hade tänkte skriva dem efter det att hela WoT var färdigskriven - och så gick han ju och dog efter bok 11. Det är tydligen ännu inte klart om författaren som avslutade WoT i Jordans ställe, Brandon Sanderson, kommer att skriva de två återstående prequel-böckerna också. Kul om han gör det - men jag kan absolut leva vidare även om han inte gör det.

Titel: New Spring
Titel i svensk översättning: Begynnelsen
Författare: Robert Jordan
Köp den till exempel här och här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar